W-D > Články > Degustace >

Dominus

19.09.2021 |
Degustace

Dominus je jednou z legend světového vinařství, víno, kterému se často přezdívá kalifornský Pétrus. Společnost Merlot d'Or je sice vnímána jako dovozce především špičkových francouzských vín, nicméně díky úzké spolupráci s rodinou Moueix je právě Dominus také součástí jejich portfolia vín. A pod vedením Diany Sixtové tak začátkem léta proběhla zcela mimořádná vertikální degustace vín Dominus Estate.

Koncem šedesátých let se Christian Moueix při studiu na Kalifornské univerzitě v Davisu zamiloval do Napa Valley a místních vín. Syn Jeana-Pierra Moueixe, slavné ho obchodníka s vínem a producenta z Libourne v Bordeaux, se v roce 1970 vrátil domů , aby spravoval rodinné vinice, včetně Châ teau Pétrus, La Fleur-Pé trus a Trotanoy v Pomerolu či Magdelaine v Saint-Émilionu. Jeho láska k údolí Napa však přetrvávala a v roce 1981 objevil historickou vinici Napanook. Úžasné místo o rozloze přibližně 42 ha západně od Yountville. Když tuto vinici v roce 1943 koupil John Daniel a stvořil zde z odrůdy Cabernet Sauvignon víno s názvem Inglenook, proslavil toto místo poprvé, neboť Inglenook bylo dlouho považováno za jedno z nejlepších vín v Napa Valley.

V roce 1982 uzavřela společnost Moueix partnerství s cílem rozvíjet potenciál této vinice a v roce 1995 se nakonec stala jejím jediným vlastníkem. V roce 1995 tak vznikl Dominus a zrodila se legenda. Moueix si vybral jméno "Dominus", které v latině znamená "Pán země ", aby zdůraznil svůj dlouhodobý závazek k péčii o toto jedinečné terroir. Vinice je dnes osázena odrůdami Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc a Petit Verdot. Dominus Estate pracuje přísně ekologicky v systému udržitelného hospodaření. Velmi zajímavá je i architektura vinařství samotného, v roce 1997 ho dokončili dva vizionářští švýcarští architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron.

Dominus 2016 (92 bodů) charakterizovala plnost a mohutnost, komplex tmavého ovoce a švestkových povidel, nechyběla však ani svěží kyselina. Dominus 2015 (96 bodů) bylo nesmírně elegantní víno s obrovským potenciálem dále zrát. Velmi komplexní a noblesní víno s krásnou ovocností a tóny černého rybízu, švestkových povidel a máty. Dominus 2014 (93 bodů) přesvědčil svěžestí a čistotou, dominovalo v něm především červené ovoce. Dominus 2013 (97 bodů) bylo opět velmi noblesní mnohovrstevnaté víno, extraktivní, s komplexem tmavých plodů a koření v aromatice i chuti. Dominus 2012 (98 bodů) bylo pro mne nejlepším vínem degustace. Nesmírně elegantní, čisté a sametově hebké víno v ideální kondici k pití. V tomto ročníku navíc došlo k jemné změně směrem právě k větší svěžesti, ovocnosti a evropskému stylu. A na tomto konkrétním ročníku to bylo opravdu znát..

Celý článek si můžete přečíst v aktuální vydání magazínu WINE & Degustation. 

Text a foto: Michal Šetka


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena