W-D > Články > Degustace >

Joseph Drouhin |Montrachet Grand Cru Marquis de Laguiche

16.01.2023 |
Degustace

Jen těžko byste hledali slavnější a vzácnější vinici pro bílá vína, než je burgundské Grand Cru Le  Montrachet. Jeho špičková část nese jméno Montrachet Marquis de Laguiche. O tento kus mytické vinice Montrachet, který patří rodu Marquis de Laguiche, se dlouhodobě stará Maison Joseph Drouhin a vyrábí z něj vína pod svou etiketou. Toto víno tradičně patří nejen mezi největší skvosty v Burgundsku, ale i mezi nejlepší bílá vína světa. Nestává se příliš často, aby bylo možné ochutnat na jednom místě ve vertikální degustaci devět různých ročníků…

Zcela ojedinělou vertikální degustaci ročníků 2019 až 2010 uspořádala počátkem listopadu v Praze společnost Vinum Bonum, která je exkluzivním dovozcem vín Joseph Drouhin do České republiky, a její majitel pan Aleš Macek tuto degustaci osobně řídil. A byl to skutečný svátek pro všechny milovníky noblesních burgundských vín. Maison Joseph Drouhin dlouhodobě patří k nejlepším tradičním burgundským négociantům. Jejich historický dům najdete v samém srdci Burgundska ve městě Beaune, pouhých pár kroků od náměstí Place Carnot i místní nejslavnější památky Hospices de Beaune. Rodina Drouhin je s městem Beaune a s burgundským vinařstvím svou historií pevně spjata. Společnost Maison Joseph Drouhin dnes patří k nejvýznamnějším a nejrespektovanějším négociantům v Burgundsku. Historie jejích sklepů, které se rozprostírají pod náměstím v Beaune, sahá až do 12. století a v minulosti patřily burgundským hrabatům a králům Francie. Z 18. století pak pochází starý vodní mlýn v Chablis, který již 40 let slouží rodině Drouhin jako zázemí pro výrobu vín v Chablis. Společnost založil v roce 1880 v pouhých 22 letech Joseph Drouhin poté, co se usadil v Beaune a stal se obchodníkem s vínem.

Celý článek najdete v zimním dvojčísle WINE & Degustation 12/2022 - 1/2023, které je možné zakoupit v tištěné i digitální podobě ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena