W-D > Články > Degustace >

Nebbiolo Day |mimořádná vína z oblasti Piemonte

27.12.2022 |
Degustace

V prostředí tuzemského trhu s vínem nebývá příliš časté, aby se čtyři špičkoví dovozci vín z jedné  významné světové vinařské oblasti, kolegové a současně konkurenti, kteří mají ve svých portfoliích ikonické vinaře a vína, dohodli a započali novou tradici. O to větší obdiv mají zástupci společností Advivum, Vino Markuzzi, Chovan a Vino e Cuore, kteří se společně rozhodli prezentovat mimořádná vína ze světoznámých denominací italské oblasti Piemonte, jež jsou postavená na odrůdě Nebbiolo. 

Nebbiolo je italská autochtonní modrá odrůda révy vinné, která je spojena především s oblastí Piemonte, ze které pochází. Ve světoznámých denominacích Barolo a Barbaresco, ale i v méně slavných oblastech Roero, Gattinara, Gheme a dalších z ní vznikají mimořádná vína. Název této odrůdy je odvozen od italského slova „nebbia“, tedy mlha, která je pro období sklizně v Piemonte velmi typická. Vína z této odrůdy jsou osobitá, jasně poznatelná a pro to, aby plně rozvinula svůj potenciál, potřebují dlouho zrát. S prvotní myšlenkou uspořádat svátek odrůdy Nebbiolo přišel Jakub Přibyl ze společnosti Advivum. Pamatuji si, jak mi v létě říkal, že vlastně Barolo a Barbaresco jsou mimořádná a světoznámá vína, která u nás, na rozdíl od jiných proslulých vín, nemají svou samostatnou slavnostní degustaci na vysoké společenské ani odborné úrovni. Vše pak dostalo velmi rychlý spád a vyvrcholilo 2. listopadu na pražské Novoměstské radnici. V úchvatných prostorách s nenapodobitelným geniem loci tak proběhl historicky první ročník akce s názvem Nebbiolo Day. Čtyři prestižní dovozci italských vín pozvali 18 zástupců různých vinařství z italského Piemonte, kteří nabídli svá vína z odrůdy Nebbiolo. Celkem tedy mohli milovníci mimořádně kvalitních italských vín ochutnat bezmála 70 různých láhví z prestižních oblastí Barolo, Barbaresco, Roero a Gattinara. 

Více se dočtete ve vydání WINE & Degustation 12/2022 - 1/2023, které je možné zakoupit v tištěné i digitální podobě ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI