Vinařství Col Vetoraz představilo tři nová prosecca
Col Vetoraz je jedním z lídrů a předních výrobců špičkového Prosecca v denominaci Valdobbiadene. Na jaře tohoto roku přibyly do jejich portfolia tři novinky, a tak se při té příležitosti rozhodli uspořádat ve vinařství online degustaci pro světová média a profesionály v oboru s vínem. I my jsme byli u toho a ochutnali jejich nová vína, která patří k tomu nejlepšímu, co oblast Valdobbiadene nabízí.
Vinařství Col Vetoraz najdete v nadmořské výšce 400 metrů nad mořem na vrcholu kopce Santo Stefano, ležícího v srdci oblasti Valdobbiadene, v prestižní denominaci Cartizze DOCG. Na zdejších strmých, jižně exponovaných svazích vznikají ta nejlepší prosecca z odrůdy Glera vůbec. Col Vetoraz bezpochyby není výjimkou a bez nadsázky lze říci, že jejich vína patří ke klenotům celého regionu. Rodina Miotto se sem přestěhovala již v roce 1838 a od té doby tu vyrábí vína té nejvyšší kvality. Vinařství Col Vetoraz, tak jak jej známe v dnešní podobě, založili v roce 1993 spolu s Francescem Miottem agronom Paolo De Bortoli a enolog Loris Dall'Acqua. Právě ten vedl celou online degustaci pro světová média, aby představil tři nová šumivá vína - Extra Brut Cuvée 5, Valdobbiadene Millesimato Dry 2020 a Extra Dry Cuvée 13. Kromě těchto nových přírůstků do portfolia nabízí Col Vetoraz poměrně širokou paletu stylů a typů Prosecca. Všechna jejich vína charakterizuje precizní a šetrné zpracování, které je hned na první dojem patrné velmi jemným, delikátním a persistentním perlením a čistým odrůdovým charakterem. Ale teď už k samotným novinkám.
Extra Brut Cuvée 5 je označení pro šumivé víno s 5 gramy zbytkového cukru a současně se jedná o selekci hroznů z 5 vinohradů. Víno oplývá nesmírně elegantním a jemným perlením a delikátním křehkým charakterem v aroma i chuti s tóny bílých a růžových květů, bílých broskví a minerality. V chuti velmi řízné, svěží a šťavnaté, s výraznou salinitou...
Partneři