W-D > Články > Degustace >

Vinařství rodiny Rothschildů |Degustace Merlot d’Or

02.01.2023 |
Degustace

Slavných vinařských jmen bylo v Praze na podzim opravdu hodně, nicméně přehlídka vinařství a vín rodiny Rothschildů v čele s ikonickým Château Lafite Rothschild patří bezesporu mezi absolutně jedinečné svátky i pro velmi ostřílené milovníky velkých světových vín, kteří navštěvují špičkové degustace pravidelně. A  právě takovou degustaci uspořádala ve svém degustačním sklepě a obchodě vínem v Dušní společnost Merlot d’Or, která se na mimořádná vína z Bordeaux specializuje.  

Během odpoledne se konaly hned dva masterclassy, které do Prahy přijela řídit charismatická zástupkyně vinařství Xuan Nguyen Mazel. Nejprve proběhl odpolední masterclass pro profesionály z oboru gastronomie, po kterém následoval degustační večer pro privátní klienty. Obě akce navíc doplnily vynikající speciality v podání šéfkuchaře Milana Juřici.

O vinařství rozvětveného rodu Rothschildů a jejich vlivu na historii a věhlas vín z Bordeaux by se daly napsat stovky stran, tak významný je tento rod pro francouzské vinařství a samozřejmě především pro oblast Bordeaux. Tento den byl však určen pouze vínům Domaines Barons de Rothschild Lafite. Ten se proslavil víny ze čtyř panství. Absolutní ikonou je Château Lafite Rothschild, v jeho těsné blízkosti na území apelace Pauillac pak najdete i Château Duhart Milon. Na opačném břehu řeky ve vesnici Pomerol Rothschildové vlastní Château l’Évangile a v apelaci Sauternes pak Château Rieussec. Dnes spravuje  vinařský majetek této větve rodiny Saskia de Rothschild a právě vína z těchto čtyř majetků byla hlavním tématem obou masterclassů.

Château Duhart Milon si prošlo velmi zajímavou historií. Na počátku 18. století, kdy se obec Pauillac začala pod vlivem šlechtické rodiny Lafite pokrývat vinicemi, bylo víno z Milon využíváno jako renta pánů z Lafite a bylo vnímáno de facto jako druhé víno z Château Lafite. Již tehdy bylo jeho terroir vnímáno jako výjimečné. Château Duhart Milon v historii patřilo několika slavným rodinám jako Mandavy či Castéja. V klasifikaci z roku 1855 bylo zařazeno mezi čtvrtá Grand Cru Classé. V roce 1962 vinařství koupila rodina Rothschild a vytrvale zlepšuje kvalitu zdejších vín. Během degustací v Dušní jsme měli možnost ochutnat velmi svěží a šťavnaté druhé víno Moulin du Duhart Milon 2020 a první víno Château Duhart Milon 2018. To bylo velmi klasické, s jemnou ovocnou strukturou a hloubkou typickou pro vína z Pauillacu.

Více se dočtete ve vydání WINE & Degustation 12/2022 - 1/2023, které je možné zakoupit v tištěné i digitální podobě ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI