W-D > Články > Gastronomie >

La Petit Maison |kultovní francouzská restaurace

07.11.2022 |
Gastronomie

Charles Pasqua byl jednou z významných postav francouzské politické scény. Jako ministr vnitra řídil operaci proti islámské teroristické skupině, která na lince Alžír–Paříž unesla letadlo s cílem dorazit do Paříže a nasměrovat ho na Eiffelovku. Ve stejném roce, 1994, se velkou měrou podílel na zatčení věhlasného teroristy Carlose a o rok později zveřejnil citlivé informace o ekonomické špionáži CIA vůči Francii a nerozpakoval se vyhostit šéfa pařížské pobočky CIA Richarda Holma. Byla to však hlavně jeho láska ke gastronomii, která pomohla ke slávě jednomu na první pohled celkem nenápadnému bistru. Když zde totiž Charles Pasqua v roce1991 večeřel, seznámil se s majitelkou, Nicole Rubiovou, a fascinován její osobností, kuchařským uměním i energií, ji pozval do Paříže, aby připravila několik slavnostních tabulí pro jeho hosty na ministerstvu. A to výjimečnou dámu proslavilo. Její bistro La Petit Maison, nacházející se v místě, kde byl dříve obyčejný obchod s potravinami, se stalo restaurací a dnes je jedním z nejznámějších míst v Nice.

David Beckham se svou ženou Victorií procházejí mezi stoly a hosté jim tleskají. Michael Douglas vychází z restaurace a tancuje. Na první pohled trochu „rozjetý“ večírek, kdy všichni zpívají, bubnují do stolů a „řvou na plné pecky“. Přesně taková videa z restaurace běhají na sociálních sítích. La Petit Maison je totiž místem, kam chodí neskutečně rozmanitá společnost. Filmové a sportovní hvězdy, na jednom z posledních postů na instagramu restaurace je Kasper Schmeichel, brankářská posila fotbalového týmu z Nice. Pravidelně sem chodili Johny Holliday, ale i Elton John a další slavné tváře, které se na Azurovém pobřeží usadily. A také bývalý prezident Nicolas Sarkozy, který restauraci považuje za svoji vůbec nejoblíbenější na Azurovém pobřeží. A míří sem i majitelé velkých společností, advokáti, ale i obyvatelé Nice a samozřejmě také turisté, kteří se o restauraci doslechli. Vede ji Nicole Rubiová, což je postava, která se výrazně podobá Gertrudě Steinové, významné avantgardní spisovatelce a organizátorce řady společenských setkání a večírků ze začátku dvacátého století. Navštěvovali je například Pablo Picasso, Georges Braque, Paul Cézanne, Ernest Hemingway nebo Francis Scott Fitzgerald. Nicole se Gertrudě nepodobá až tak fyzicky, jako spíše schopností dávat dohromady nejrůznější přátele a vytvořit ze svého místa významný středobod. Gertruda Steinová ho založila ve svém pařížském bytě poblíž Lucemburských zahrad, Nicole Rubiová v restauraci La Petit Maison jen pár desítek metrů od pláže. Je stejně rázná, stejně dominantní a některé hosty svou až neomaleností občas trochu naštve, ale místu dodává charakter.

Ke své práci měla blízko už od mládí. Její otec Cesarvedl známou restauraci v Juan-les-Pins, tu v Nice založila před více než třiceti lety a její úspěch spočívá především v kombinaci tří faktorů. Její osobnosti a také faktu, že její pravou rukou je její dcera Anne-Laure, takže podnik má opravdu rodinný charakter. Různorodé klientele a možnosti potkat v restauraci slavné osobnosti, které se tu navíc cítí dobře. A za třetí, a to především – výjimečné gastronomii. Tady dostanete to nejlepší z toho, co středomořská kuchyně nabízí. Nicole navíc neponechává nic náhodě a domlouvá dodávky surovin z celého regionu, nespoléhá na žádnou síť, chce vědět všechno o jejich původu a neváhá zaplatit více. Na cenách se to však až tolik neprojevuje. Oběd či večeři si tu může dovolit prakticky každý. Nebo téměř každý, ale na to, že tu běžně obědvají či večeří miliardáři, tu jsou ceny relativně příznivé. Nicole ví dobře, že nikdy nedosáhne michelinské hvězdičky, ale ani o ni neusiluje. „Nejsme vyloženě gastronomická restaurace, důležité je, aby tu byla dobrá atmosféra a každý se tady cítil dobře,“ vysvětluje.

Celý článek najdete v aktuálním vydání WINE & Degustation 10/2022, které lze koupit ZDE


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena