W-D > Články > Gastronomie >

S Davidem za grilem |Davidovy podzimní tipy

08.10.2025 |
Gastronomie

David Izák, zakladatel projektu „S Davidem za grilem“ od roku 2020 v industriálních prostorách v Praze 10 buduje a rozvíjí originální koncept spojující prodej, vzdělávání a mobilní školu grilování s jasně definovanou filozofií předávání znalostí a lásky k řemeslu grilování. Na stránkách časopisu WINE & Degustation vám přináší pravidelné sezonní tipy. 

Středomořská vepřová pečeně s bylinkami

Počet osob: 4

Doba grilování: 2 hodiny

Celková příprava: 3,5 hodiny

Teplota grilu: 180 °C

Vnitřní teplota: 75 °C

Metoda grilování: nepřímé grilování

Suroviny:

Pečeně: 1 800 g vepřového krku

Středomořská pasta: 1 lžíce soli, 1 lžička mletého černého pepře, 3 snítky čerstvého tymiánu, 2 snítky čerstvého oregana, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 lístky čerstvé šalvěje, 1 lžička papriky, 1 lžíce sušené majoránky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice, 2 stroužky oloupaného česneku

V kuchyni:

1. Na středomořskou pastu najemno nasekejte všechny čerstvé bylinky a smíchejte se zbytkem surovin.

2. Vzniklou pastu vmasírujte do masa a nechte marinovat minimálně hodinu nebo přes noc.

3. Maso vložte do keramické grilovací pánve.

U grilu:

1. Připravte gril na nepřímé grilování při 180 °C.

2. Nechte gril rozpálit po dobu min. 10–15 minut.

3. Keramickou pánev vložte nad nepřímý žár.

4. Grilujte zhruba 2 hodiny, dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 75 °C.

5. Před porcováním nechte asi 10 minut odpočinout.

Bramborové gnocchi se zeleninovým relishem

Počet osob: 4

Doba grilování: 10 minut

Celková příprava: 25 minut

Teplota grilu: 200–250 °C

Metoda grilování: přímé grilování

Suroviny:

Gnocchi: 300 g gnocchi, 2 lžíce olivového oleje

Relish: 1 snítka rozmarýnu, 1 nasekaná snítka tymiánu a 2 lístky šalvěje, 30 g černých oliv bez pecky, 1 žlutá cuketa, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 50 g sýru feta (rozdrobený), 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce petržele (nasekané), sůl a pepř

V kuchyni:

1. Papriky rozpulte a očistěte od semínek. Cuketu rozkrojte podélně na čtvrtiny. Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrt kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Bylinky nakrájejte najemno, olivy na plátky.

U grilu:

1. Připravte gril na přímé grilování při 200-250 °C, vložte litinový hrnec 2v1 nad přímý žár a nechte 10 minut nahřát.

2. Papriky a cuketu opečeme ze všech stran a poté nakrájejte na kostičky.

3. Do rozpáleného hrnce nalejte trochu olivového oleje, vsypte gnocchi a opečte. Do zlatova osmažené a změklé gnocchi pak vyjměte do misky mimo gril.

4. Do hrnce přilijte trochu olivového oleje a smažte šalotku a česnek do změknutí.

5. Vypněte plamen a za užití zbytkového tepla v hrnci postupně přidávejte olivy, bylinky, pokrájenou grilovanou zeleninu, opečené gnocchi a citrónovou šťávu. Vše opatrně promíchejte.

6. Vyjměte hrnec z grilu, do směsi nadrobte sýr feta, promíchejte, dochuťte solí a pepřem a znovu promíchejte.

7. Před servírováním vmíchejte do relishe nasekanou petržel.

Více na GRILL ACADEMY


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena