S Davidem za grilem |Davidovy podzimní tipy
David Izák, zakladatel projektu „S Davidem za grilem“ od roku 2020 v industriálních prostorách v Praze 10 buduje a rozvíjí originální koncept spojující prodej, vzdělávání a mobilní školu grilování s jasně definovanou filozofií předávání znalostí a lásky k řemeslu grilování. Na stránkách časopisu WINE & Degustation vám přináší pravidelné sezonní tipy.
Středomořská vepřová pečeně s bylinkami
Počet osob: 4
Doba grilování: 2 hodiny
Celková příprava: 3,5 hodiny
Teplota grilu: 180 °C
Vnitřní teplota: 75 °C
Metoda grilování: nepřímé grilování
Suroviny:
Pečeně: 1 800 g vepřového krku
Středomořská pasta: 1 lžíce soli, 1 lžička mletého černého pepře, 3 snítky čerstvého tymiánu, 2 snítky čerstvého oregana, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 lístky čerstvé šalvěje, 1 lžička papriky, 1 lžíce sušené majoránky, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce hořčice, 2 stroužky oloupaného česneku
V kuchyni:
1. Na středomořskou pastu najemno nasekejte všechny čerstvé bylinky a smíchejte se zbytkem surovin.
2. Vzniklou pastu vmasírujte do masa a nechte marinovat minimálně hodinu nebo přes noc.
3. Maso vložte do keramické grilovací pánve.
U grilu:
1. Připravte gril na nepřímé grilování při 180 °C.
2. Nechte gril rozpálit po dobu min. 10–15 minut.
3. Keramickou pánev vložte nad nepřímý žár.
4. Grilujte zhruba 2 hodiny, dokud maso nedosáhne vnitřní teploty 75 °C.
5. Před porcováním nechte asi 10 minut odpočinout.
Bramborové gnocchi se zeleninovým relishem
Počet osob: 4
Doba grilování: 10 minut
Celková příprava: 25 minut
Teplota grilu: 200–250 °C
Metoda grilování: přímé grilování
Suroviny:
Gnocchi: 300 g gnocchi, 2 lžíce olivového oleje
Relish: 1 snítka rozmarýnu, 1 nasekaná snítka tymiánu a 2 lístky šalvěje, 30 g černých oliv bez pecky, 1 žlutá cuketa, 3 šalotky, 2 stroužky česneku, 1 červená paprika, 50 g sýru feta (rozdrobený), 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce petržele (nasekané), sůl a pepř
V kuchyni:
1. Papriky rozpulte a očistěte od semínek. Cuketu rozkrojte podélně na čtvrtiny. Šalotky oloupejte a nakrájejte na čtvrt kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Bylinky nakrájejte najemno, olivy na plátky.
U grilu:
1. Připravte gril na přímé grilování při 200-250 °C, vložte litinový hrnec 2v1 nad přímý žár a nechte 10 minut nahřát.
2. Papriky a cuketu opečeme ze všech stran a poté nakrájejte na kostičky.
3. Do rozpáleného hrnce nalejte trochu olivového oleje, vsypte gnocchi a opečte. Do zlatova osmažené a změklé gnocchi pak vyjměte do misky mimo gril.
4. Do hrnce přilijte trochu olivového oleje a smažte šalotku a česnek do změknutí.
5. Vypněte plamen a za užití zbytkového tepla v hrnci postupně přidávejte olivy, bylinky, pokrájenou grilovanou zeleninu, opečené gnocchi a citrónovou šťávu. Vše opatrně promíchejte.
6. Vyjměte hrnec z grilu, do směsi nadrobte sýr feta, promíchejte, dochuťte solí a pepřem a znovu promíchejte.
7. Před servírováním vmíchejte do relishe nasekanou petržel.
Více na GRILL ACADEMY
Partneři