W-D > Články > Gastronomie >

Vítanné nevinné osvěžení

14.07.2017 |
Gastronomie

Pozorný návštěvník letošního ročníku největšího vinného veletrhu Wine PRague si nemohl nevšimnout několika nevinně vypadajících stánků s nabídkou minerální vody Korunní. V enormně parných vedrech, které letošní veletrh provázely, skýtaly ideální možnost si v honbě za nejlepšími vzorky vín a business schůzkami na chvilku oddychnout, a především doplnit tělu i trochu jiný druh tekutin. Je skoro s podivem, že většina milovníků vína si těchto oáz osvěžení začala všímat až k pozdnímu odpoledni, mnohdy v okamžiku, kdy už by jim nepomohla ani voda svěcená. A přitom je dodržování pitného režimu, zvláště v letních měsících, při konzumaci většího množství alkoholu zásadním prvkem udržení rovnováhy jak psychické, tak v podvečerních hodinách i fyzické. 

Minerální voda Korunní ale nebyla hlavním partnerem veletrhu Wine Prague jenom proto, aby návštěvníci nemuseli pít vodu z kohoutku na toaletách. Výběr té správné vody je totiž mnohem důležitější, než si většina z nás dnes uvědomuje či připouští. A to nejen pro samotný pitný režim, kdy jako spotřebitelé řešíme především kvalitu podávané vody, ale také pro samotnou kombinaci s vínem, kdy nás zajímají hlavně senzorické vlastnosti konzumované vody. Z pohledu kvality jsou samozřejmě na pomyslném vrcholu žebříčku dostupných vod ty minerální, jejichž produkce je přísně kontrolována dotčenými úřady a podléhá nejtvrdším kritériím. Navíc je do minerálních vod zakázáno takřka jakkoliv zasahovat či je nějakým způsobem, kromě případného dosycení oxidem uhličitým, upravovat. Zákazník tak dostává vodu v té nejčistší podobě z desítek metrů hlubokých vrtů, kde je hluboko pod vrstvou nepropustných hornin voda chráněna před nežádoucími vlivy lidského hospodaření. Oproti klasické kohoutkové vodě, která je ve většině případů získávaná z povrchových zdrojů a jejíž zdravotní nezávadnosti se dosahuje především výraznými chemickými úpravami, filtrací a chlorizací, je to dost zásadní kvalitativní rozdíl. Nemluvě o stavu těch stovek kilometrů vodovodních potrubí pod našimi městy.

Z hlediska struktury chutí jsou ve vodách také významné diference. Podobně jako když u vína mluvíme o terroir, i u minerálních vod je velmi důležité místo, odkud voda pochází, kde se získává. Právě struktura hornin dává vodě jasný charakter, definovaný množstvím v ní rozpuštěných minerálních látek, podobně jako půda a klima propůjčují unikátnost vínu. Kolik je na světě minerálních vod, tolik jednotlivých a jedinečných chutí můžete vnímat. Jedna je slanější, druhá zase hořčejší nebo nasládlejší. Některé minerální vody jsou natolik chuťově výrazné, že dokážou dojem z vína naprosto potlačit. Jiné zase svým specifickým charakterem dokážou váš chuťový zážitek zásadně pozměnit. I proto se před několika lety Asociace sommelierů České republiky společně s Vinařským institutem rozhodla certifikovat vody vhodné ke konzumaci s vínem. Takové, které nejenom splní přísné kvalitativní požadavky na přírodnost a autenticitu, ale především nenaruší senzorický projev vína při společné konzumaci. Minerální voda Korunní je jedna z mála tuzemských vod, která tento certifikát opakovaně obdržela, a na veletrhu Wine Prague měli návštěvníci jedinečnou možnost si snoubení vína s vodou na vlastní ústa vyzkoušet. Navíc pod dohledem zkušeného sommeliera třeba i posoudit, jak rozdílné jsou vjemy jednotlivých vín při snoubení s vodou přírodní, nebo dosycenou oxidem uhličitým. Na chvilku si odpočinout, spojit příjemné s užitečným a zdravým. Dobré víno, kvalitní vodu, zážitek a osvěžení. 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI