W-D > Články > Gastronomie >

Vratislavická kyselka |tradiční česká minerální voda

27.05.2024 |
Gastronomie

Vratislavická kyselka je tradiční česká minerální voda s CO2 přírodního původu, o které začíná být mezi profesionály i milovníky vína a gastronomie čím dál více slyšet. Pyšní se výjimečně vysokým obsahem  křemíku a je jímána z hloubek větších než 200 metrů. Celý projekt znovuoživení Vratislavické kyselky je ukázkou vášně pro věc a úcty k tradicím svého regionu, to vše pochopíte během prvních minut, když se s Janem Vokurkou, majitelem společnosti Kitl, která se Vratislavické kyselky ujala, setkáte poprvé…

Kvalita a příběh této minerální vody nás v časopise WINE & Degustation zaujaly již loni v létě, po krátkém seznámení jsme s Honzou Vokurkou našli společnou řeč, Vratislavická kyselka se stala partnerem knihy Nejlepší vína České republiky a využíváme ji pravidelně i během degustací pro časopis. V polovině dubna jsem konečně dostál slibu, který jsem Honzovi dal, a vyrazil za ním do Vratislavic, malé obce kousek za Libercem.

Vratislavickou kyselku si můžete vychutnat jak čistě přírodní, tak s tradičními příchutěmi citronu a pomeranče, které obsahují opravdovou ovocnou šťávu. Je zcela bez konzervantů, barviv a umělých aromat. Ve své neochucené podobě se díky své střední mineralizaci a přírodnímu perlení skvěle hodí zejména k suchým vínům, kdy pomáhá rozvíjet bohatost jejich chutí.

Majitelem Vratislavické kyselky je od roku 2018 společnost Kitl, rodinná firma z Jablonce nad Nisou. Ta byla dlouho známá především díky výrobě kvalitních ovocných a bylinných sirupů, medoviny a doplňků stravy z přírodních surovin. Pro vybrané sirupy pěstuje a zpracovává byliny v biokvalitě. Je držitelem řady ocenění, například Výrobek roku Libereckého kraje nebo Zlatý klas Země živitelky.

Historie Vratislavické kyselky začala v roce 1862, tehdy Karl Skollaude objevil náhodou její pramen na své zahradě při hloubení studny pro své bělidlo. V žulových trhlinách tehdy našel tři vodní žíly, které studnu rychle zaplnily. V roce 1863 zabudoval pumpu. Voda z nové studny měla zvláštní příchuť, ta se zprvu připisovala zbytkům střelného prachu při hloubení studny. Příchuť nemizela, voda byla označena za špatnou a byla nadále používána jen k provozu bělidla. V roce 1865 však matka majitele domu pana Skollaude zjistila, že příchuť vody z nové studny je hodně nakyslá, a vyjádřila se, že chutná skoro jako kyselka v Libverdě. Pan Skollaude naplnil vodu do láhve a šel s ní do Jablonce k lékárníkovi Ulrichovi, aby provedl její rozbor. Postupně byla objevena její pozoruhodná kvalita a Karl Skollaude byl ujištěn, že se na jeho pozemku nachází velmi cenný minerální pramen. Od té doby se využíval kromě plnění láhví i v lázeňském provozu. Věž místního lázeňského zámečku je symbolem Vratislavické kyselky dodnes. Dnes zažívá Vratislavická kyselka velkou renesanci. Po roce 2018, kdy byl její areál v katastrofálním stavu, zahájila společnost Kitl rekonstrukci budov, vystavěla moderní technologickou halu, obnovila vrty, vybudovala nový minerálkovod, úpravnu minerální vody i nejmodernější výrobní linku na plnění minerálních vod. Při jejím jímání a plnění se nepoužívají žádné plasty, ale výhradně technologie z ušlechtilé nerezové oceli. Zůstává ve svém originálním stavu, před stáčením se pouze zbavuje železa. Obchodní strategii má Jan Vokurka jasnou a velmi upřímnou. Firmu buduje postupně, neslevuje z nároků na kvalitu. „Neděláme akce, je to podvod na lidi. Máme stabilní korektní ceny. A chceme být postupně všude, kde jsou naši zákazníci,“ říká mi Honza o své obchodní politice. Vratislavickou kyselku si již dnes můžete koupit v Makru, na Rohlik.cz, v Globusu, v regionálních Kauflandech. Sirupy Kitl jsou pak v dostání v Albertu a samozřejmě i mnoha dalších malých obchodech.

Vratislavická kyselka však rychle zaujala i profesionály z gastronomie, je mimořádně chutná a osvěžující a současně se velmi dobře hodí k vínu. I proto ji dnes nabízí asi nejpopulárnější vinný bar v Praze – Bokovka. Pokud byste chtěli ochutnat Vratislavickou kyselku přímo u zdroje, můžete tak učinit 19. července 2024 v rámci „Dne Vratislavické kyselky“ přímo v srdci areálu ve Vratislavicích nad Nisou.

Více informací najdete na Vratislavka.cz.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena