W-D > Články > Pozvánky >

Letní festival ,,Mikulov 101" je za dveřmi

01.08.2019 |
Pozvánky

Institut pro trénink pohostinnosti, z. s., Mikulovští vinaři, z. s.,a Premiumweingüter Weinviertel uspořádají v průběhu letních prázdnin již druhý ročník česko-rakouského vinařského festivalu Mikulov 101, který proběhne v termínu 24.-25. 8. 2019 na náměstí v Mikulově.

Vzhledem k přirozené geografické poloze Mikulova a umístění na významné obchodní stezce se zde odjakživa setkávaly různé kulturní a náboženské proudy řady etnik, které dodávaly nejen místu, ale i jeho bezprostřednímu okolí svůj jedinečný ráz v podobě jeho tradic, zvyků, kultury, a to včetně té vinařské. Dá se bez nadsázky říci, že Mikulov je z pohledu své historie kosmopolitním místem, protože kromě soužití Čechů a Rakušanů, daného příhraničním charakterem místa a středověkým osídlováním, zde žila i významná židovská komunita a vyznavači novokřtěnství, nazývaní habáni. Byla to však převážně česká a rakouská komunita, která stála za rozvojem města a vinařského odvětví, a to obzvláště po první světové válce v období dvacátých a třicátých let, kdy město a jeho okolí zažívalo opravdové období prosperity. Toto období však bylo přerušeno událostmi roku 1938 a druhou světovou válkou, po které již vzhledem k dění roku 1948 na víc jak 40 let nadále nedocházel ke staletí praktikovanému přirozenému setkávání obou národů. Společný vinařský festival má neskromnou ambici navázat na tyto tradice a prezentovat dobré vzájemné sousedské a kolegiální vztahy.

Festival se bude konat za účasti vybraných vinařů z Mikulovské podoblasti a regionu Weinviertel formou vinařského trhu a dalších aktivit s vinařskou tematikou. Na místě proběhne degustace a Masterclass vín z obou regionů, výstava historických a současných etiket, komentovaná cykloprojížďka v okolí Mikulova s terénní degustací a zastávkou u památníku Brána ke svobodě a další akce.

Více se o letním festivalu dočtete v aktuálním vydání časopisu WINE & Degustation. 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI