W-D > Články > Rozhovory >

Antoine Roland-Billecart

12.06.2020 |
Rozhovory

Billecart-Salmon je ryze rodinným a nezávislým šampaňským domem, který produkuje špičková Champagne bez kompromisů. Nicolas-Francois Billecart založil tuto rodinnou firmu již v roce 1818. Název vznikl kombinaci jeho jména a dívčího jména jeho manželky Elisabeth Salmon. Na konci roku 2019 přicestoval do Prahy obchodní ředitel a spolumajitel domu Billecart-Salmon Antoine Roland-Billecart. Ten v prostorách svých zástupců pro Českou republiku -Advivum Wine Bar & Shop - představil vína z aktuální produkce. A my jsme této příležitosti využili pro přípravu velmi zajímavého rozhovoru.

Špičková kvalita byla mottem rodiny Billecart-Salmon z Mareuil-sur-Ay již od samotného počátku. Dokladem toho je i velmi raný zájem ze strany tehdy začínajících obchodníků s vínem ve Spojených státech amerických, ze strany ruské aristokracie a později v druhé polovině devatenáctého století i mnoha prestižních evropských dvorů. Od založení se vedení a tradice podniku dědí z otce na syna. Stávající management je sedmou generací rodu a zaručuje pokračování tradic jeho předků. Billecart-Salmon je jedním z mála domů v Champagne, které dodnes řídí rod jeho zakladatelů. Je to zárukou přetrvávající kvality a autenticity jejich šampaňských vín, která jsou ceněna mnoha aristokraty a rovněž prestižními restauracemi po celém světě. Charismatický Antoine Roland-Billecart, obchodní ředitel a spolumajitel domu Billecart-Salmon, v průběhu řízené degustace nastínil především filozofii výroby jejich vín. "Billecart-Salmon je od počátku nezávislým a malým rodinným podnikem, což platí dodnes. Veškerý rozhodovací proces probíhá v úzkém kruhu rodiny a naším hlavním cílem je v první řadě kvalita," uvádí Antoine Roland. Vinařství vzniklo v roce 1818 sňatkem Nicolase- -Françoise Billecarta a Elisabeth Salmon, odkud je odvozen i jeho název.

Kdy jste poprvé přijel do Prahy prezentovat svá vína?

Poprvé jsem zde byl asi před pěti lety a již tenkrát jsme spolupracovali se společností Advivum. A od té doby se snažím naše nové ročníky a nové produkty prezentovat pravidelně.

Pamatuji si, že dříve jezdil do Prahy i další člen vaší rodiny Denis Roland- -Billecart. Jaká je tedy současná struktura řízení a funkcí v Champagne Billecart- Salmon?


Vždycky jsme byli a pořád jsme rodinnou firmou, v červnu roku 2018 jsme oslavili 200 let existence na trhu. Vždy jsme měli velmi specifickou filozofii výroby Champagne. Mohl bych o ní vyprávět velmi dlouho, ale současně ji lze shrnout do tří jednoduchých slov - svěžest, elegance a ovocnost. To je hlavní styl vín Billecart- -Salmon. Samozřejmě že naše vína mají strukturu, kterou získávají díky specifickému stylu vinifikace. Jsme například známí tím, že provádíme fermentaci při velmi nízkých teplotách...

Celá rozhovor si můžete přečíst v aktuálním červnovém vydání časopisu WINE & Degustation

Text: Michal Šetka

Foto: archiv Advivum a Václav Tichoň


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena