W-D > Články > Rozhovory >

David Chrápek |Mikrosvín Mikulov

28.11.2019 |
Rozhovory

VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV a.s. patří mezi stálice naprosté tuzemské vinařské špičky. Kdybychom měli spočítat všechny jeho úspěchy na tuzemské i mezinárodní scéně, asi bychom se hodně zapotili. A to především úspěchy na úrovních nejvyšších,což dokládá i aktuální ocenění MAKRO Vinař roku České republiky. Co všechno obnáší udržet takový standard vín a služeb a jak se vinařství změnilo za posledních několik let,jsem se tentokrát ptal Davida Chrápka, obchodního ředitele vinařství.

Davide, tebe myslím není tuzemským milovníkům vína třeba představovat. Ve vinařské branži se pohybuješ už dlouho a vzhledem k tvému vytížení tě každý dobře zná. Proto využiji spíše tvých dlouholetých zkušeností a zeptám se, jak se změnilo vinařství MIKROSVÍN MIKULOV za posledních deset patnáct let?

Stejně jako celá tuzemská vinařská scéna procházelo a prochází VINAŘSTVÍ MIKROSVÍN MIKULOV neustálým vývojem. Kvalita moravských a českých vín šla v posledních dvou dekádách strmě nahoru, čemuž odpovídá i vzrůstající konkurence na tuzemském trhu. To všechno musí dnes vinaři dobře vnímat a i díky tomu se posouvat stále dál. My jsme si v MIKROSVÍNU už na přelomu tisíciletí vytyčili jasnou cestu, po které jsme se rozhodli vydat a směřovat naše vinařství. Jsem moc rád, že poslední roky nám dávají za pravdu, že tu cestu a ten směr jsme zvolili správně. Už od počátku jsme chtěli vyrábět vína s co největším důrazem na terroir. Vína, která nejlépe odrážejí charakter půdy, kde vinice rostou, a styl typický pro naši severní vinařskou oblast. Stejně tak jsme myslím velmi správně zvolili nosné odrůdy našeho vinařství. V zásadě se dá říci,že jsme navázali na původní Mikrosvín, který byl prvním vinařstvím zaměřující se na absolutní kvalitu a terroir vína. Inovovali jsme to o naše nové myšlenky, které nebyly v rozporu s touto filozofií.

Je pravda, že o vašem vinařství se velmi často hovoří především v souvislosti s odrůdou Ryzlink vlašský. Co pro tebe "vlašák"osobně znamená?


Ryzlink vlašský je úžasná odrůda a popravdě jsem moc rád, že pracuji zrovna v MIKROSVÍNU, pro který to je odrůda přímo zásadní. Mám tak možnost pracovat s širokou škálou těchto vín a intenzivně je vnímat skrze probíhající ročníky. V tomto je myslím Ryzlink vlašský, především svým zráním, prací vinaře s perfektně vyzrálým hroznem a jedinečným zachycením terroir vinic Pálavy a okolí, opravdovým tuzemským fenoménem. Zároveň je to za mne určitě i odrůda, která může našim vínům dělat čest na zahraničních trzích. Protože tak zajímavé a specifické vlašáky, jako děláme u nás (na Mikulovsku),nenajdete nikde jinde na světě. Tím nechci obcházet ostatní v tuzemsku pěstované odrůdy, ale vlašák je za mne určitě z Mikulovska jednička.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI