W-D > Články > Rozhovory >

Fabien Moreau |Domaine Christian Moreau Père et Fils

08.10.2019 |
Rozhovory

Domaine Christian Moreau Père et Fils se dnes řadí k absolutním špičkám v oblasti Chablis. Fabien Moreau převzal žezlo po svém otci a dnes spravuje Domaine Christian Moreau Pèret et Fils, která je vlastníkem několika vinic v unikátních polohách Grand Cru a Premier Cru. Využili jsme jeho návštěvy Prahy a prezentace nových ročníků vín ve společnosti Advivum, která tato vína do ČR dováží, a pozvali Fabiena k rozhovoru.

Fabienův otec Christian Moreau řídil do roku 1985 rodinnou firmu, kterou jeho předci v Chablis založili. Po jejím prodeji si rodina ponechala ve vlastnictví špičkové vinice převážně v polohách Grand Cru a Premier Cru, na kterých od roku 2002 doména Christian Moreau Père et Fils staví výjimečnou kvalitu svých vín. Do roku 2002 platila smlouva, která zavazovala Christiana Moreau dodávat hrozny z těchto vinic kupci původního rodinného podniku a počínaje skvělým ročníkem 2002 získal možnost produkovat z těchto vinic vína pod svým jménem. Dnes doména hospodaří na 12 hektarech vinic, z nichž velká část je v polohách Grand Cru. Mezi nimi je Vaudesir, Valmur, Blanchot či Les Clos a skutečnou raritou je rodinný monopol Clos des Hospices, tedy specifická parcela ve spodní části Grand Cru Les Clos. Domaine Christian Moreau je druhým největším vlastníkem vinic v polohách Chablis Grand Cru, a to přitom pouze s 12 hektary vinic celkem. Dnes jsou jejich vína výsledkem spolupráce pana Christiana Moreau a jeho syna Fabiena, který je šestou vinařskou generací rodu Moreau a prošel mnoha velkými vinařskými doménami ve Francii i jinde ve světě. Fabien je velmi talentovaným vinařem, v posledních letech přebírá čím dál větší zodpovědnost a rodinnou firmu dnes reálně kompletně řídí.

Po několika letech jste se vrátil zpět do České republiky, jak vnímáte náš trh pro vína z Chablis?


Naše společnost Christian Moreau Père et Fils je od počátku na tomto trhu skvěle reprezentována společností Advivum. Pro nás je to opravdu kvalitní a dlouhodobě budované partnerství, na které jsem hrdý, a budovat takovéto dlouhodobé obchodní vztahy je pro nás na všech trzích důležité. Jsme rodina, která má ve Francii dlouhodobou historii, a díky tomu jsme se byli schopni vybudovat na většině trhů podobné obchodní vztahy, jako se to u vás povedlo se společností Advivum. Český trh je samozřejmě menším trhem, nemůžeme ho srovnávat například s USA, ale na druhou stranu vnímám, že je to velmi vyzrálý trh pro kvalitní vína, a tím i vína z Chablis. Všímám si, že čeští milovníci vína mají Chablis rádi, protože jsem zde zaznamenal opravdu silné zastoupení vín od mnoha svých kolegů ve většině restaurací, které jsem navštívil. Současně musím říct, že je to pro nás velmi stabilní trh, a to mohu hodnotit posledních 15 let...

Celý rozhovor s Fabienem Moreau si můžete přečíst v říjnovém vydání časopisu WINE & Degustation.

Text: Michal Šetka

Foto: Michal Šetka a společnost Advivum


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI