W-D > Články > Rozhovory >

František Zapletal

16.09.2020 |
Rozhovory

František Zapletal se stará o rodinné vinařství v obci Velké Bílovice. Produkuje vína pouze z vlastních vinic. Rodina má dlouhou vinařskou historii, o čemž svědčí i jejich vice než 300 let starý archivní sklep. Je předsedou spolku Velkobílovických vinařů a velkým milovníkem mohutných červených vin. Nakonec i jeho vína Panské a Bellegrado se mezi milovníky seriozních červených vín stala pojmem.

Františku, vidím, že jste dokončili dostavbu vinařství a degustačních prostor. Co všechno dnes tedy mohou návštěvníci u vás vidět a zažít?

Naší hlavní činností je samozřejmě stále výroba a prodej vína, ale jelikož máme i degustační místnost, tak mohou zákazníci ochutnat na místě vína z naší produkce. Díky tomu, že ochutnávky pro zákazníky jsou výhradně v kompetenci mé osobní nebo mé ženy, provádíme je nepravidelně a po předchozí domluvě.

Mohl bys jednoduše charakterizovat svůj styl vín, jaký vyrábíš a chceš vyrábět? Řekl bych, že to je takový ten standardní proud, který vyhledává, dle mého názoru, velká část konzumentů. Styl našich vín není vyloženě vyhraněný. Nejedná se ani o vína čistě do gastronomie nebo o vína autentická, spíše takový klasický směr. Samozřejmě máme některá vína i s lehkou stopou zbytkového cukru. Většina našich zákazníků totiž taková vína očekává a u nás vyhledává, takže si myslím, že i ve výrobě těchto vín budeme pokračovat. K tomu samozřejmě patří i vína, která jsou trochu specifičtější, což jsou bílá i červená vína ležící na sudech. Příkladem toho je třeba naše zapojení do projektu Velké bílé Slípky, kdy se právě jedná o bílé víno zrající delší dobu na sudech. Velká většina našich bílých vín jsou však suchá bílá vína se zbytkovým cukrem o obsahu 4-7 gram


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena