W-D > Články > Rozhovory >

Giacomo Conterno |Poderi Aldo Conterno

16.02.2021 |
Rozhovory

Pět generací slavného vinařského rodu Conterno věnovalo své životy vínu, což vtisklo do jejich duší úctu k jedinečnosti krajiny Langhe, jejíž charakter je pevně zaznamenán v jejich vínech. Rodina představuje pro Conternovy středobod všech aktivit.

Vinařství Poderi Aldo Conterno najdete ve vesnici Monforte d'Alba, která je skutečným srdcem oblasti výroby Barola.Pro výrobu vína jsou používány výhradně vlastní hrozny z 25 ha vinic, rozkládajících se v nadmořské výšce okolo 400 m n. m. s jižní a jihozápadní orientací. Půda je převážně šedavě písčitá, místy vystřídaná bílým až namodralým vápenitým jílem. Fermentace probíhá v nerezových tancích při kontrolované teplotě. Barolo je školeno v tradičních sudech ze slovinského dubu, další vína ve francouzském bariku. Giacomo Conterno, který dnes se svými dvěma bratry vinařství řídí, se narodil v roce 1973 a díky lásce svého otce k přírodě a vinicím získával velmi záhy vztah k půdě a vinařské práci. Po dokončení studií se okamžitě zapojil do dění v rodinné firmě a začal objevovat veškeré záležitosti a témata, které vinařský obor zahrnuje. A právě s ním jsme si povídali o rodinné tradici i špičkových piemontských vínech.

Jste členem velmi slavné piemontské vinařské rodiny. Můžete prosím v krátkosti shrnout nejdůležitější momenty ve vaší rodinné vinařské historii? A jelikož je jméno Conterno v rámci vín z Piemonte skutečně velmi známé a slavné, mohl byste nám objasnit příbuzenské vztahy a to, jak spolu jednotlivá vinařství, která dnes nesou jméno Conterno, souvisí?

Předkové Alda Conterna emigrovali během 19. století do Argentiny, ale kvůli různým rodinným peripetiím se po několika letech vrátili do Itálie. Tehdy Giovanni Conterno přivedl svou rodinu zpět na malou vinařskou farmu svého otce Giuseppa v Monforte d'Alba a začal mu zde pomáhat při výrobě vína. S jeho návratem do firmy vinařství Conterno zvýšilo produkci vína, které se prodávalo v sudech nejen v Itálii, ale i v Americe, a to díky jednomu z příbuzných, který zůstal v Argentině. V reakci na poptávku na trhu poté Conternovi pocítili potřebu vytvořit vynikající Barolo, které bude vyráběno výhradně z nejlepších ročníků, s dlouhou vinifikací a schopností skvěle a dlouho zrát. V roce 1920 tak byla nalahvována první Barolo Riserva. Na konci 30. let předal Giovanni otěže svého podnikání svému synovi Giacomovi, který s odhodláním a předvídavostí navázal na tradici svého otce, osobně navštěvoval své klienty a využil prestiže, kterou jeho Barolo získalo, k podpoře své vlastní značky v mnoha regionech Itálie. Během těchto let začali jeho synové Giovanni a Aldo pomáhat ve vinařství a následovat svého otce při řízení podniku. V roce 1950 se Aldo rozhodl vydat do Ameriky s ambicí vytvořit tam vinařství s pomocí strýce, který žil v Kalifornii. Toto období ve Spojených státech se pro Alda ukázalo jako velmi konstruktivní a nezapomenutelné, ale z různých důvodů musel zemi opustit a vrátit se domů do svého rodinného podniku v Itálii. Giacomo předal vinařství svým synům v roce 1961, v té době to bylo prosperující a prestižní vinařství uznávané nejen po celé Itálii. Pětiletá zkušenost ve Spojených státech však v Aldovi vzbudila touhu založit vlastní podnik. Z tohoto důvodu se rozhodl poté, co pracoval delší dobu po boku svého bratra, uskutečnit sen, který byl návratem z Ameriky přerušen. Koupil usedlost "Favot" a v roce 1969 založil vinařství "Poderi Aldo Conterno". Dnes společnost řídím já a moji bratři Franco a Stefano. Víme, že žijeme v krásné oblasti a máme velké štěstí, že máme kolegy, kteří ctí půdu oblasti Langhe a vyrábějí vína vysoké kvality.

Můžete nám popsat filozofie i vinařství Poderi Aldo Conterno, čím je unikátní a jak se liší od filozofie vašich kolegů?

Naše filozofie má tendenci vyzdvihovat jedinečnost tohoto území. Výroba vína je forma vyjádření, při které každý ročník promlouvá a následuje náš instinkt. Kreativní umění každého jednotlivého cru se projevuje naší schopností jej interpretovat a následně se ztotožňuje s tím, co nás v různých sklizních nejvíce inspiruje.

Co vy osobně považujete za nejzajímavější a nejvíce fascinující na vinařské tradici Piemonte?

Vždy mě fascinovala úcta, kterou naši prarodiče projevovali vůči zemi a jejím plodům...

Celý rozhovor si můžete přečíst v únorovém vydání WINE & Degustation.

Připravil: Michal Šetka
Foto: Archiv Poderi Aldo Conterno


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena