W-D > Články > Rozhovory >

Ing. Jakub Smrčka |Nový enolog vinařství Trávníček & Kořínek

25.09.2019 |
Rozhovory

Blíží se konec léta a já sedím s Ing. Jakubem Smrčkou, enologem a ředitele výroby vinařství Trávníček & Kořínek, v degustačním sklepě v Hnanicích. Jakub má právě za sebou lahvování podstatné části vín ročníku 2018. Jak říká, není kam spěchat, víno potřebuje čas a my mu ho chceme dát. Během našeho povídání ochutnáváme i právě scelené Chardonnay Apri 2018, které se bude lahvovat někdy v lednu příštího roku, stejně jako druhý vzorek našeho rozhovoru, Veltlínské zelené 2016 z kvevri.  Elegantní vína, která nikam nespěchají. Vína, která mají výtečný potenciál pro další vývoj. Stejně jako vinařství Trávníček & Kořínek, o kterém si s Jakubem povídáme.

Nejdříve bych se tě Jakube rád zeptal přímo. Jak ses dostal k vinaření?

U mne to bylo velmi jednoduché. Naše rodina sem přesídlila z Uherskohradišťska a kromě starého sklepa v Novém Šaldorfuj sme zde postupně získali i několik vinic. S vinařením začínal kdysi můj dědeček, kterému jsem jako malý kluk vždy rád pomáhal. To byl základ našeho malého rodinného vinařství a také počátek mého vinařského zájmu. I díky tomu jsem se po základní škole rozhodl jít na gymnázium a poté na Mendlovu lesnickou a zemědělskou univerzitu, kde jsem studoval vinařství. Pak jsem pokračoval nějakou dobu i v doktorském studiu, ale to jsem teď na chvilku přerušil, neb na to nezbývá moc času. Doufám ale, že se k tomu brzy, třeba dálkově, vrátím. Vinaření mne definitivně chytlo právě během studia v Lednici. Když se člověk dostane do provozu, vidí přímo nějaký produkt, něco, co má hodnotu. To vám nenahradí žádné sezení v kanceláři. Hned po škole jsem nastoupil do společnosti Znovín Znojmo, kde jsem působil skoro čtyři roky. Byl jsem zde v pozici vedoucího výroby ve sklepě v Jaroslavicích. A od ledna 2019 jsem zde ve vinařství Trávníček & Kořínek. Kromě toho stále vinaříme i v našem malém vinařství doma, v posledních letech především se svým otcem, který, ač povoláním šéfkuchař, vinaření nakonec také propadl.

Z jakého důvodu ses rozhodl pro změnu a přesun do vinařství Trávníček& Kořínek?

Já jsem byl na jednu stranu ve Znovínu velmi spokojený. Baví mne styl a kontinuita, které toto vinařství má, i způsob, jak pracuje se zdejším regionem a jak jej prezentuje. Navíc mi Znovín dal i spoustu zkušeností. Na druhou stranu jsem se chtěl posunout trochu dál, především co se týká pracovní náplně. Ač chcete, nebo ne, Znovín je velká firma a i díky tomu byla moje práce hodně o papírech, tabulkách. Chyběl mi větší kontakt s vínem, se sklepem a možnost více realizovat svoje představy v konkrétních vínech. Ve Znovínu to byla spíše manažerská práce, já chtěl zpátky k vínu a sudům. I proto když mne Josef Trávníček oslovil s nabídkou převzít výrobu zde ve vinařství, to pro mne byla celkem jasná volba. Několikrát jsme se potkali a probírali společně své představy a filozofii a našli mnoho společného. Produkci vinařství jsem navíc velmi dobře znal a je mi též blízká, především z pohledu práce se sudy, volby odrůd a prezentace produktu. Podobně se to snažíme dělat už od počátku i doma. Dostal jsem ve vinařství takřka volnou ruku ve výrobě, a mohu tak realizovat naše společné představy. To byl ten hlavní důvod změny a jsem rád, že to tak dopadlo.

Celá rozhovor s enologem Jakubem Smrčkou si můžete přečíst v aktuálním vydání časopisu WINE & Degustation.

Text: Martin Procházka

Foto: Martin Procházka, Michal Šetka a vinařství Trávníček & Kořínek


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena