W-D > Články > Rozhovory >

Ing. Tomáš Javůrek |Střední vinařská škola ve Valticích

15.02.2019 |
Rozhovory

Střední vinařská škola Valtice je příspěvkovou organizací Jihomoravského kraje a v loňském roce oslavila 145. výročí svého trvání. Škola vznikla již v roce 1873 jako dvouletá odborná škola rolnicko-ovocnářsko-vinařská v rakousko-uherském zřízení a díky ideálním přírodním podmínkám a jedinečnému zaměření přečkala všechny politické změny včetně dvou světových válek.
Svou úzkou specializací a historií je vinařská škola opravdu výjimečná a jedinečná. Současná vzdělávací nabídka školy, zabezpečující soustavné odborné vzdělávání vinařů a vinohradníků, odpovídá požadavkům zaměstnavatelů a reaguje na poptávku rodinných firem, malých a středních podniků, ale také velkých vinařských závodů. Základním požadavkem praxe bylo vytvoření silné, stabilní odborné školy zajišťující rozvoj a konkurenceschopnost českého zemědělství, především vinohradnického a vinařského odvětví. Od letošního školního roku má škola nového ředitele - ing. Tomáše Javůrka. A právě s ním jsme si povídali o historii, současnosti, studijních možnostech i vizích.

Nově zastáváte pozici ředitele školy, která je, přeci jen, trochu specifická. Jejím zaměřením je víno, tedy nápoj, který v sobě snoubí zážitek, historii a kulturu. Co si vy osobně vybavíte jako první, když se řekne "víno"?
 Víno a vinařství je životní cesta. Není to obyčejný nápoj a obyčejná práce. Vždy mě fascinují staré vinařské usedlosti, rodinná vinařství, historické sklepy, příběhy a osudy lidí, kteří se za nimi skrývají, a je úplně jedno, ve které části světa se nachází...

Více o SVŠ ve Valticích, jejím řediteli a vínu se dozvíte v únorovém čísle časopisu WINE & Degustation

Připravil: Michal Šetka
Foto: Bc. Roman Penčák

Zveřejněno ve WINE & Degustation 2/2019


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI