W-D > Články > Rozhovory >

Jiří Baláž ml. & Markus Taubenschuss

13.03.2019 |
Rozhovory

Minulý rok jsme oslavili 100 let od vzniku Československa, což je vlastně stejných 100 let od zániku Rakouska-Uherska. Jak spolu dnes na hranici žijí a vycházejí vinaři, kteří čerpají ze stejné vinařské kultury, historie a v neposlední řadě klimatických podmínek? Zeptali jsme se dvou mladých vinařů, kteří spolupracují na opravdu zajímavém a osobitém vinařském projektu, a jejich názory vám přinášíme v následujícím rozhovoru.

Mám před sebou dva mladé vinaře a láhve zajímavých vín s osobitou etiketou a názvem Pontic. Jak jste se vlastně poznali a co předcházelo tomuto společnému projektu?

Markus Taubenschuss: Oba pocházíme z vinařských rodin z obou stran hranice, kde vždy bylo zvykem, že se vinaři setkávali, a tak k tomu v podstatě bylo i v našem případě. Nicméně úplně prvně nás seznámil náš společný kamarád a kolega Petr Očenášek, který je víceméně takovým duchovním otcem našeho společného projektu.

Mohli byste alespoň stručně představit své vinařské zázemí, tedy vaše rodinné firmy?

Jiří Baláž ml.: Ty naše charakteristiky jsou i přes skutečnost, že jsme každý z jiného státu, vlastně dost podobné. Pokud bych měl ale stručně představit nás, tak nejlépe asi jako malé rodinné vinařství se sídlem v Dolních Dunajovicích v Mikulovské vinařské podoblasti, které se zaměřuje na produkci bílých vín, a to převážně z tradičních a typických místních odrůd, které získáváme z 12 hektarů vlastních vinic v katastru několika vinařských obcí.
Markus Taubenschuss: I my jsme rodinné vinařství s tradicí produkce vlastních vín již od roku 1670 a pocházíme z Poysdorfu. Obhospodařujeme 20 hektarů vlastních vinic převážně bílých vín z tradičních odrůd, jako je Veltlínské zelené a Rulandské bílé. Snažíme se o co nejšetrnější zpracování a technologii výroby a necháváme si záležet na plném vyzrání a vyležení vín před jejich uvedením na trh, protože cílem je produkce typických a přirozených vín s výrazným projevem jejich původu a také jedinečným odrazem daného ročníku.

Vidím jako velmi přínosné, pokud spolu mladí vinaři takto spolupracují. Vždyť vlastně žijete kousek od sebe a z historického pohledu vinaříte na stejném území. Pokud vím, i proto jste tomuto projektu dali název "Pontic". Co se za ním skrývá a s jakou vizí jste do tohoto projektu šli?

... 

Celý rozhovor o této zajímavé dvojici vinařů najdete v březnovém čísle časopisu WINE & Degustation 3/2019

Připravili: Michal Šetka a Petr Očenášek
Foto: Michal Šetka, archiv vinařství Baláž a archiv vinařství Taubenschuss 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena