W-D > Články > Rozhovory >

Jiří Kápl |„Moraváci nemají patent na slivovici.“

31.12.2021 |
Rozhovory

Za Jiřím Káplem jsem se vydal na malebné Třeboňsko do jihočeských Jílovic. Lihovar Anton Kaapl je mladý, vznikl v roce 2018 na základě dlouholetých zkušeností s pálením ovocných destilátů. Od počátku zde jasně cílí na kvalitu a vlastně i díky tomu, že jsem jejich destiláty před časem ochutnal a z jejich kvality byl nadšený, jsem Jiřího Kápla oslovil ke spolupráci.

Produkty Lihovaru Anton Kaapl vstoupily na trh v říjnu 2019. Na jejich láhvích najdete dovětek "Familientradition aus Gilowitz" jako odkaz na rakousko-uherské kořeny. Dnes zde probíhá celý proces výroby, od výběru ovoce přes kvašení, destilaci, zrání, lahvování až po expedici. Využívají se rodinné receptury v moderních technologiích.

Jak jste se vůbec dostal k tomu, že v jižních čechách postavíte lihovar a stanete se profesionálním destilatérem?
Pro nás je to rodinná tradice. Už jako kluk jsem pálil se svým otcem, samozřejmě tehdy na takové té zcela amatérské aparatuře, tak jak to za minulého režimu dělali mnozí. A můj táta zase pálil se svým otcem, mým dědou. A právě na značku Antona Kaapla odkazujeme, když jsme založili lihovar. Vracíme se k historii mého dědy, on byl za první světové války na východní frontě, kde byl těžce raněn, v roce 1916 ho propustili z války. Až do roku 1945 byl radním a místostarostou naší obce. Našemu lihovaru jsme tedy propůjčili jeho jméno. K lihovarnickému řemeslu jsem se vrátil já se svým synem Michalem, v roce 2011 jsme koupili budovu, ve které nyní sídlíme, a od roku 2013 jsme začali s pěstitelským pálením. Já jsem původem stavař, ale od roku 2018 jsem svou původní profesi opustil a jsem na plný úvazek zde. Rok 2018 byl naštěstí velmi silný z pohledu požadavků na pěstitelské pálení. Jen my jsme nakládali 130 tun ovoce a totéž nám přivezli pěstitelé. V roce 2018 jsme také vypálili naši první višňovici, která následně uspěla na několika významných soutěžích v Evropě. V říjnu roku 2019 jsme okolkovali naše první láhve. Pamatuji si to jako dnes, bylo to 3. října 2019, kdy jsme na naše první produkty nalepili první sadu kolků, a měli jsme jasný cíl, že začneme dobývat trh. Vše se od počátku poměrně dařilo, získali jsme několik klientů z restaurací, jenže 15. 3. přišly uzávěry související s covidem a my jsme museli celou strategii přehodnotit. Já jsem si od počátku vysnil, že obsadíme opravdu dobré restaurace, což se podařilo, ale ihned jsme se museli orientovat jinak, na vinotéky, koncového zákazníka a na e-shop. Samozřejmě jsme začali rozšiřovat i personál, ale opravdu jen pomalu. Firma je stále velmi malým rodinným podnikem vlastně pouze se dvěma stálými externími zaměstnanci.

Takže první produkt, který jste oficiálně vyrobili pod svou značkou, byla višňovice?
Ano, je to tak, první byla skutečně višňovice, protože višně se nakládají jako první. Poté přišla pálenka z hrušek Williams, dále hruška, jablko a slivovice. Sezóna roku 2018 byla na švestky velmi bohatá, naši slivovici jsme pálili jako poslední a vlastně až na přelomu roku. Ale byli jsme s ní velmi úspěšní, již naše první slivovice dostala v roce 2019 ocenění na evropské soutěži v Rakousku. Letos jsme obdrželi ocenění za nejlepší českou slivovici roku 2021 na soutěži Czech National Spirits 2021. Já jsem vždy trochu provokativně říkal, že "Moraváci nemají patent na slivovici". Občas mě za to neměli rádi, ale dnes to máme potvrzené a já to mohu díky tomuto ocenění bez problémů říci...

Celý rozhovor najdete v aktuálním čísle časopisu WINE & Degustation

Text: Michal Šetka
Foto: Michal Šetka a archiv Lihovaru Anton Kaapl


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena