W-D > Články > Rozhovory >

Josef Trávníček |THAYA vinařství

09.10.2021 |
Rozhovory

Úspěšný podnikatel, vášnivý milovník vína, gurmán, bonviván a srdcem nekompromisní vinař s jasnou vizí. Na naše první setkání s Josefem Trávníčkem si pamatuji velmi dobře. Seznámil nás prezident Hudebního festivalu Znojmo, jehož je časopis WINE & Degustation dlouholetým mediálním partnerem a také garantem pro výběr vín festivalové kolekce. "Tahle vína bys měl ochutnat," řekl mi tehdy Jiří Ludvík. "Vy dva si asi budete rozumět," dodal. Bylo to asi před deseti lety na jednom příjemném dopoledním koncertě na česko-rakouských hranicích. Josef Trávníček tehdy dorazil na kole, slovo dalo slovo a za hodinu jsme si již povídali o víně v jeho sklepě.

Již tehdy jsem pochopil, že mám vedle sebe člověka, jehož vnímání vína a cíle se od klasických moravských vinařů velmi liší. Absolutní zájem o víno a vše kolem něj, obrovský tah na branku a vysoké cíle, touha po kvalitě, a hlavně neobyčejný rozhled a přehled o světových vínech a oblastech. A když jsme z výrobního sklepa se znojemskými víny přešli do soukromého sklepa plného pokladů z jeho cest, zjistil jsem, že si opravdu budeme rozumět - oba máme obrovskou vášeň pro burgundská vína. Od té doby se setkáváme pravidelně a ochutnali jsme toho spolu opravdu hodně. U Josefa se obdiv k Bourgogne rozšířil, z velké části mým zaviněním, i na Champagne, ale to, co během těch let vidím především, je cesta člověka, který to, že chce vyrábět jedna z nejlepších vín v této zemi, myslí zcela vážně a dělá pro to opravdu hodně. Josef nyní dokončuje jeden z nejambicióznějších vinařských projektů u nás, a právě proto jsem ho dnes pozval k tomuto rozhovoru.

Josefe, jak vůbec začala tvá profesionální vinařská cesta?
Asi před patnácti lety jsem v rámci služební cesty do Francie navštívil Burgundsko, kde jsem se svými francouzskými partnery strávil pár dnů. Chodili jsme do dobrých restaurací, ochutnávali jsme vína u dobrých vinařů a já jsem vlastně z toho Burgundska neodjel. A tenkrát se zrodila v mé hlavě myšlenka, že když to mohou tak dobře dělat v Burgundsku, tak to snad jednou budeme moci tak dobře dělat i ve Znojmě.

Byla to čistá vášeň pro víno, co tehdy vedlo úspěšného a velmi pracovně vytíženého člověka, aby finančně vstoupil do malého rodinného vinařství? Nebo jsi již tehdy vnímal potenciál tohoto oboru?
To, že jsem kdysi finančně vstoupil do malého rodinného vinařství, byla vlastnš moje první snaha přiblížit se k vinařství vůbec. Co se týká nšjakého potenciálu tohoto oboru, tak ten jsem nevnímal ještě dlouho a musím říci, že víno je pro mne pořád koníčkem, který se samozřejmš mění v něco závaznějšího profesionálnějšího, ale ta vášeň k vínu stále zůstává hnacím motorem všeho mého vinařského snažení...

Celý rozhovor s Josefem Trávníčkem si můžete přečíst v aktuálním vydání WINE & Degustation.

Připravil: Michal Šetka
Foto: archiv THAYA vinařství


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena