W-D > Články > Rozhovory >

Martin Chlad |Nový prezident Svazu vinařů České republiky

07.11.2021 |
Rozhovory

Jméno Martina Chlada není ve vinařské branži neznámé. Jako marketingový poradce pomáhal v minulosti několika významným společnostem, od roku 2012 působil jako obchodní a marketingový ředitel Svazu vinařů. Letos v létě se nakonec stal novým prezidentem této důležité oborové organizace.

Martine, stal ses novým prezidentem Svazu vinařů. Já vím, že jsi o této funkci původn vůbec neuvažoval a pak to přišlo poměrně rychle. Na druhou stranu ve Svazu vinařů nejsi nováčkem. Úzce jsi po mnoho let spolupracoval s minulým prezidentem svazu Tiborem Nyitrayem i ředitelem Martinem Půčkem. Proč ses nakonec rozhodl kandidovat a co tě k tomu rozhodnutí vedlo?

DŮležité byly dvě věci. Jedna z nich trvala delší období, čas od času se objevil vinař, skupina vinařů či spolek, který mi naznačoval, že bych měl kandidaturu zvážit, a ptali se, proþ do toho nejdu... Já jsem spíše vnímal, že jsem po celou dobu měl ve Svazu vinařů svou přesně definovanou roli, ve které jsem byl úspěšný a se kterou jsem měl spojené další vize. Zároveň jsem měl a mám svou vlastní firmu a v ní své plány, a tedy jsem tyto podněty nebral příliš vážně. Pak ale přišel druhý podnět, kdy se po prvním kole volby spustilo mnoho debat a různé skupiny vinařů měly výhrady vůči jednotlivým kandidátům. Vše směřovalo k patu či rozkolu mezi vinaři. Nastala situace, kdy jsem vnímal, že možná mohu být jedním z mála, kdo může situaci uspokojivým způsobem vyřešit. SouČasně jsem měl v plánu několik věcí ve prospěch našeho vinařství, které jsem v posledních letech rozvíjel a řešil na veřejném fóru, a měl jsem pocit, že je vnímají i autority. Ale po debatách s některými politiky jsem zjistil, že k nim ani nedoputovaly. Tak mi to docvaklo. Pokud chci něco ovlivňovat a má-li mi dávat čas strávený ve vinařině smysl, musím být v pozici či funkci, kde je to přímo možné ovlivnit. Vyslyšel jsem tedy některé vinaře a souhlasil s nominací.

Ty máš s fungováním Svazu vinařů poměrně velké zkušenosti. Bude ta tvá cesta nástupnická, nebo s pŘedchozím vedením jsi úzce a týmově spolupracoval, nebo půjdeš jiným, novým směrem?

Oboje. Bude nástupnická v tom, že jednoznačně přebírám závazek hájit zájmy všech vinařů tak, aby nás různá nařízení co nejméně ohrožovala a naopak vytvářela prostředí výhodné pro vinaře. Jsem přesvědčen, že je pro mne stejně důležitý malý, střední i velký vinař či firma, nevidím v tom rozdíl. Rozdíl vidím v poctivosti a slušném podnikání. Čerpám i zkušenosti ze zahraničí, kdy vím, že mýty o malých versus velkých jsou cesta do pekel a všechny subjekty musí dobře koexistovat. Nově se však hodlám pustit více do procedurálních věcí, které by náš obor posunuly dál. Chci nastavit jasnou koncepci, kterou se budeme řídit a kterou bude svaz iniciovat směřování moravského a českého vinařství, a to vše bude srozumitelně vnímat i široká veřejnost. Současně chci mnohem více využít i potenciál existujících klíčových organizací tak, aby z toho mohli čerpat jak vinaři, tak veřejnost...

Celý rozhovor s Martinem Chladem si můžete přečíst v aktuálním vydání magazínu WINE & degustation. 

Text: Michal Šetka
Foto: archiv Martina Chlada


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena