W-D > Články > Rozhovory >

Michal Šetka |Jak vznikala kniha Nejlepší vína České republiky – Průvodce 2020–2021

14.01.2021 |
Rozhovory

Nové vydání prestižní a respektované publikace Nejlepší vína Českérepubliky vyšlo přibližně před pěti týdny. Je to dobrý důvod, abychom sis autorem tohoto projektu, Michalem Šetkou, popovídali o zákulisí tohotocenného zdroje informací pro milovníky vína i profesionály v oboru.

Jak se vůbec zrodil nápad začít vydávat knihu Nejlepší vína České republiky? Co bylo tím prvotním podnětem pro vytvoření této, uznávané a dnes již etablované knihy?

Tato myšlenka začala dozrávat jen krátce po založení časopisu. Při všech cestách do zahraničí jsem se s podobnými publikacemi setkával a viděl, jak jsou přínosné pro profesionální svět, pro milovníky vína a koneckonců i pro mne jako žurnalistu. Jak rychle jsem se schopen díky různým průvodcům víny zorientovat ve vinařské oblasti, kterou jsem do té doby téměř neznal. A na tuzemské scéně tenkrát průvodce, který by vznikal opravdu s touto filozofií dlouhodobé práce jasně definovaného autorského týmu, nebyl.

Letošní vydání je již sedmé v pořadí, můžeš se stručně ohlédnout za počátky publikace?

Určitě. Pamatuji si to celkem přesně. První Průvodce vyšel v roce 2014. Tehdy jsem si na období Vánoc a novoročních svátků vezl domů k rodičům dva kufry. Jeden s běžnými věcmi a dárky, druhý plný podobných knih z celého světa. A to období klidu jsem v nich doslova "proležel". Tentokrát však ne jako zájemce o konkrétní vína či oblasti, ale hledal jsem inspiraci, zkoumal jsem, jak zpracovávají jednotlivá témata a hledal východiska pro náš nový projekt. Posléze jsem nakreslil fiktivní stránku, vytvořil vymyšlený profil vinařství "František Vinař" a v lednu jsme s grafikem začali pracovat na designu. U mne doma pak záhy proběhla schůzka s kolegy, které jsem pečlivě vybral z degustačních komisí časopisu, a představil jim zamýšlený projekt. Pak jsme si nad ním sedli s vydavatelem Danielem Guryčou, dořešili základní myšlenky a nový projekt byl na světě. Mnoho věcí během prvního vydání se ale samozřejmě řešilo postupně, dělali jsme to poprvé. Měli jsme však jasný plán, že nepůjde o jednorázovou soutěž, ale o dlouhodobou práci s cílem vybrat a popsat opravdu to nejlepší a nejzajímavější, co naše vinařská scéna nabízí...

Celá rozhovor s Michalem Šetkou si můžete přečíst v aktuálním vydání dvojčísla magazínu WINE & Degustation. 

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI