W-D > Články > Rozhovory >

Monica Rocca |Čtvrtá generace z vinařství Albino Rocca v Barbarescu

06.08.2020 |
Rozhovory

Vinařství Albino Rocca se nachází přímo v Barbarescu a jeho historie sahá do 40. let minulého století. Dnes vinařství vedou tři dámy - Monica, Daniela a Paola Rocca -,už čtvrtá generace tohoto vinařského rodu. Většina z osmnácti hektarů vinic, které vinařství spravuje, se nachází přímo v okolí historického rodného domu Albina Roccy, a to včetně vinice Vigna Ronchi, která má pro rodinu mimořádný význam.
Právě Monicu Rocca jsme pozvali k našemu letnímu rozhovoru.

Při návštěvě vinařství Albino Roccasi hned všimnete, že je to opravdu rodina, která se stará o své dědictví, ale zároveň o svou budoucnost. Je těžké ve vinařství narazit na někoho, kdo není součástí této piemontské vinařské rodiny, protože z 12 lidí, kteří zde pracují, je 8 přímo jejími členy. Díky tomu cítíte, že tímto lidem víno doslova koluje v žilách a že je to celý jejich život. Ve vinařství Albino Rocca se snaží o nejčistší výraz Nebbiola, a proto k vinifikaci používají jen velké sudy o objemu 20 hl. Zajímavostí je potom různá délka extrakce. Zatímco základní Nebbiolo d'Alba zůstává ve styku se slupkami jen několik hodin, u Barbaresca Angelo je to celých 55 dní. Nebbiolo d'Alba je díky tomu velmi elegantním a dobře pitelným vínem, oproti tomu Barbaresca s delší macerací při nižší teplotě jsou znatelně tělnatější a bohatá na třísloviny. Každé jejich Barbaresco má svoji tvář, a proto si mohou zákazníci najít to, které jim bude nejvíce vyhovovat.

Vaše vinařství má historii, která sahá až do 40. let minulého století. Mohla byste alespoň v krátkosti čtenářům tuto historii představit?


Historie našeho vinařství začíná s mým prapradědečkem, který se jmenoval Carlo Rocca a který i díky jeho kontaktům s panem Domiziem Cavazzou pochopil význam odrůdy Nebbiolo a začal s výsadbou révy vinné na vinici Ronchi, kde dodnes mimochodem najdete i dům, ve kterém se narodil. Můj prapradědeček byl také jedním z členů prvního družstva v obci Barbaresco, založeného roku 1894 díky právě enologovi Domiziu Cavazzovi. Cavazza byl enolog původemz regionu Emilia, pobývající v Barbarescu, a byl pověřen vedením první enologické školy, založené v Albě na konci 19. století. Detailně se zabýval odrůdou Nebbiolo, se kterou se v té době pracovalo především v okolí městečka Barolo. Cavazza pochopil potenciál Barbaresca ještě v době, kdy většina místních vinohradníků prodávala hrozny, a to nezřídka pro výrobu tehdejšího Barola. V roce 1894 Cavazza přiměl 9 vinohradníků, včetně mého prapradědečka, aby společně založili první družstvo, které bude shromažďovat výhradně Nebbiolo z nejlepších expozic oblasti Barbaresca. Přesněji z vinic, kde nejdříve taje sníh, a tedy z vinic s jižní expozicí. Cavazza koupil hrad v Barbarescu, v jeho sklepeních začal s vinifikací vín Barbaresco. V roce 1894 se tedy oficiálně zrodilo víno Barbaresco. Družstvo z Barbaresca bylo uzavřeno přes dvě světové války a znovu otevřeno bylo až v padesátých letech. V těžkých válečných letech můj pradědeček Giacomona dále pěstoval révu vinnou, ale i vyráběl a prodával vína z vlastní produkce, a to hlavně koncovým odběratelům z Turína a Milána. Zásadní zlom přišel s mým dědečkem Albinem, který se v roce 1940 rozhodl vybudovat vlastní vinařství na vrcholku kopce Ronchia odpojit se od původního rodinného vinařství, které dodnes funguje v rodném domě Carla Roccy. S ročníkem 1970 začíná můj dědeček lahvovat celou produkci pod etiketou Albino Rocca. Dalším zlomovým momentem je rok 1986, kdy se můj otec Angelo (syn Albina) vrací z cest po celé Evropě, kde sbíral zkušenosti, a rozhoduje se naplno věnovat rodinnému podniku. Můj otec byl největším inovátorem, a to jak ve vinifikaci a práci ve sklepě, kam přinesl nové technologie a postupy, tak i ve vinicích, kde začal postupovat více ekologicky a udržitelně. Můj otec ve společnosti dalších vinařů z Barbaresca začal nejen hojně cestovat a objevovat nové trhy, ale začal se také konfrontovat se zahraničními špičkovými víny...

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním letním dvojčísle magazínu WINE & Degustation. 

Text: Michal Šetka

Foto: Archiv vinařství Albino Rocca

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI