W-D > Články > Rozhovory >

René Vrátil |ARTE VINI

13.06.2022 |
Rozhovory

S moderními víny česko-německého vinaře René Vrátila, která jsou vždy opatřena poutavými etiketami, se od roku 2008 setkalo již mnoho milovníků vína. ARTE VINI je známé svými znojemskými víny, od roku 2012 je členem sdružení VOC ZNOJMO a jako jeden ze zakládajících členů sdružení Modré sklepy v Novém Šaldorfu také stálo u zrodu Sauvignonu z Kraví hory pod značkou "Kravák".

Na sklonku roku 2019 se aktivity ARTE VINI rozrostly také do Velkopavlovické podoblasti. Na vlastních vinicích o celkové rozloze přes 15 hektarů zde pěstuje zejména typické modré odrůdy používané pro výrobu růžových a červených vín nesoucích označení VOC MODRÉ HORY. Nedávno jsme tedy pozvali Reného Vrátila k rozhovoru, aby nám představil svou vinařskou filozofii i poslední novinky ve společnosti ARTE VINI.

René, vy jste poměrně výraznou a známou osobností na tuzemské vinařské scéně. Mohl byste se ohlédnout za svými vinařskými začátky? Jak jste se vlastně k vinaření dostal?

V roce 2001 jsem maturoval, a tak jsem se rozhodl jezdit na stáže po vinařstvích. Tehdy jsme měli vinotéku ve Stuttgartu a víno mě zajímalo. Díky tomu jsem měl kontakty na špičková vinařství. První z nich bylo ve Francii na Loiře v apelaci Muscadet Sèvre et Maine, další pak v Champagne, konkrétně Chartogne-Taillet, následovalo Německo, kde jsem pak trávil každé volné prázdniny ve vinařství Weingut Bercher v Kaiserstuhlu. Tady byl můj začátek, kde mi vinař pan Bercher ukazoval, a hlavně mě učil postupy a procesy ve vinohradu. Ve Weingut Bercher jsem zase potkal kamaráda, který měl doma v oblasti Rheingau vinařství se svým otcem. S ním jsem se domluvil, že půjdeme spolu studovat na vinařskou vysokou školu v Geisenheimu. Nastoupil jsem proto na studia do Geisenheimu a v průběhu studií jsem u něj čtyři roky pracoval. A nakonec jsem byl ještě v roce 2006 na Novém Zélandu, kde jsem pracoval ve vinařství Sherwood Estate asi půl roku.

Celý článek najdete v aktuálním vydání WINE & Deustation 6/2022, který můžete zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena