W-D > Články > Rozhovory >

SONBERK |Vinařství roku 2020

05.03.2021 |
Rozhovory

Vinařství SONBERK je již nějakou dobu stálicí mezi výrobci tuzemských vín té nejvyšší kvality. S jejich velmi vysoko hodnocenými víny se na stránkách časopisu WINE& Degustation setkáváte pravidelně, svou výjimečnou pozici SONBERK potvrdili v aktuální publikaci Nejlepší vína České republiky. Vinařství, které od počátku zaujalo kromě vín i osobitým architektonickým konceptem, se stalo i místem, kde se setkává víno a kultura. Navíc je odsud jeden z nejkrásnějších výhledů na Pálavu. Tomuto vinařství se nedávno povedlo již podruhé získat i titul Vinařství roku. My jsme se tedy rozhodli, že se za obchodní a marketingovou ředitelkou Dagmar Fialovou, sklepmistrem Oldřichem Drápalem ml. a vinohradníkem Romanem Sloukem na SONBERK po čase vrátíme.

Dášo, Oldo, Romane, po pár letech se za vámi na SONBERK vracíme, abychom si povídali o aktuálním dění i o tom, co chystáte a na co se mohou příznivci vašich vín, ale i všeho, co se okolo SONBERKU děje, těšit. Začnu ale velmi aktuálně - Vinařství roku, nejen že vítězství v kategorii a absolutní vítězství, ale také obhajoba titulu. A to je možná ještě těžší. Gratuluji k obrovskému úspěchu a ptám se... co to pro vás znamená?

D. F.: Je to pro nás veliká radost, pochvala, která ukazuje veřejnosti, že ve všech dílčích částech pracujeme dobře, to je na té soutěži totiž zásadní -zkoumá všechny směry, nejen jak se ten daný rok podaří víno (bez toho by to samozřejmě nešlo), ale taky jak dlouhodobě pracujeme ve vinohradech, jak komunikujeme navenek, jak se staráme o naše fanoušky. No a letos ten součet vyšel nejlépe pro nás, je to skvělé ocenění celého týmu, nejen nás tří, kteří jsme nejvíc vidět.

R. S.: Vnímám to ocenění jako pochvalu naší práce. Obhajoba je potvrzení dobré koncepce našeho vinařství, kterou stanovil Peter Vajda při jeho založení. Jsem přesvědčen, že by nás dnes pochválil.

O. D.: Za mě je to především závazek do budoucna a drobné pochválení za ročníky minulé, co se týče vína.

SONBERK, to jsou nejen skvělá vína, ale také nádherné místo k návštěvě a v posledních letech i důležité centrum kulturního dění na Moravě. Jak to vše zvládáte?

O. D.: S čím dál větším vypětím sil, roky přibývají všem stejně. Ale pořád nás to baví, a to je to hlavní.

R. S.: Vždy to není tak idylické, jak to vypadá zvenku. Po celý rok řešíme spoustu nejednoduchých situací. často můžeme mít na něco i protichůdné názory, v průběhu cesty ale vždy najdeme kompromis tak, aby byl výsledek ten nejlepší možný.

Celý rozhovor si můžete přečíst v aktuálním vydání WINE & Degustation. 

Připravil: Michal Šetka
Foto: Archiv vinařství SONBERK


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI