W-D > Články > Rozhovory >

Steffen Christmann

12.04.2019 |
Rozhovory

Vinařství Christmann je ikonickým vinařstvím v německém vinařské oblasti Pfalz. Pod vedením energického Steffena Christmanna, majitele vinařství a prezidenta spolku VDP, jsou zde vyráběna vína v plně biodynamickém režimu. Jejich vína jsou stylová a charakteristická výrazným odrůdovým charakterem i čistotou. Steffen Christmann bude jednou z vinařských hvězd velmi zajímavé akce s názvem Spechen Sie Wein?, kterou v květnu pořádá společnost VinoVinoVino, jež je také dovozcem vín z Vinařství Christmann.

Již osmá generace sídlí v mále vesničce Gimmeldingen. V současné době vinařství hospodaří na 22 hektarech vinic, které leží na úpatí pohoří Haardt v okolí obcí Gimmeldingen, Königsbach, Ruppertsberg Deidesheim. Dominantní odrůdou je zde pochopitelně Ryzlink rýnský, který představuje tři čtvrtiny celkové produkce vinařství. Steffen Christmann ale rád pracuje i s burgundskými odrůdami, jeho portfolio vín tak doplňují i vína z odrůd Spätburgunder a Weissburgunder. Filozofií vinařství je úcta k přírodě a k místní půdě, která je nositelem nezaměnitelného projevu falckých vín. Na etiketách vín se tak můžete setkat s jedněmi z nejprestižnějších poloh v rámci klasifikace VDP. Steffen Christmann je určitě vinařem, který má o německém vinařství co říci, a to nejen z pohledu vlastní firmy, ale jako prezident VDP i z pohledu mnoha dalších významných německých vinařství. Právě proto jsme ho pozvali k tomuto rozhovoru.

Můžete našim čtenářům stručně představit historii svého vinařství?

Tradice našeho vinařství sahá v Gimmeldingu až do 16. století, nicméně vinařství jako takové vzniklo, když jeden z mých předků zakoupil vinohrady od princezny a církve po Francouzské revoluci. V té době byla rýnská Falc součástí Francie. Já jsem dnes osmou generací pracující na našich vinohradech. Je to opravdová radost, ale i velká zodpovědnost být součástí tak dlouhého řetězce předků.

Více informací o vinařství Christmann se dočtete v aktuálním vydání časopisu WINE&Degustation. 

Připravil: Michal Šetka

Foto: Archiv vinařství Christmann


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI