W-D > Články > Rozhovory >

Tomáš Teplý |O kurdějovských vinicích i hustopečském Vinařství Václav

25.07.2021 |
Rozhovory

Tomáši, jak jste se vlastně dostal k vínu?
V tom našem kraji se tomu vyhnout vlastně nedá. Malý vinohrad, sklípek tu mělo a má spousta lidí a já jsem se radostem ve spojení s vínem pochopitelně nebránil. Navíc kvalita tuzemských vín v posledních letech výrazně stoupá, a tak je to v tomto směru i čím dál větší zážitek.

Co vás vedlo k rozsáhlé investici do vinic a vybudování Vinařství Václav?
Byla to souhra okolností. Pocházím z Hustopečí, jejichž součástí byl ještě nedávno i Kurdějov. Ráz zdejší krajiny, dobrá dostupnost, vinařská historie obce byly výzvou pokusit se Kurdějovu vinice, a tedy i vinařskou tradici vrátit. S objekty vinařství, které jsou v Hustopečích, to bylo podobné. Původně archivní sklep na jedné ze dvou hustopečských vinařských ulic Na Hradbách jsme po vysazení vinic doplnili o výrobní prostory vinařství. Vše se tedy potkalo. Vinice vysazené na jaře roku 2013, kolaudace objektů vinařství v roce 2015 a v témže roce i první sklizeň.

A proč právě název Vinařství Václav?
Patron Hustopečí je sv. Václav a ten je zároveň i jedním z patronů vinařů a nejvyšší správce vinic zemí českých a moravských. Když jsme dostavěli prezentační a archivní sklep, kolega a kamarád Jirka Kadrnka přišel s nápadem ho pojmenovat právě po Václavovi. Když jsme pak vedle postavili i vinařství, tak to tak zůstalo.

Kvalita vína závisí především na kvalitě vinic a hroznů... Vím, že tuto filozofii zastáváte absolutně. Představte nám své vinice v Kurdějově a prozraďte, proč jste se pustil do obnovy vinic právě zde.
Ano, máte pravdu, kvalita vína začíná ve vinici. Jsem přesvědčen o tom, že vinař by měl mít hrozny z vlastních vinic. Poloha vinic, složení půdy, klimatické podmínky na straně jedné a způsob obhospodařování, kvalita prací, termín a způsob sběru na straně druhé určují kvalitu vína. Uvěřil jsem historickým materiálům, že v Kurdějově byly kdysi vinice skoro všude tam, kde nebyl les. To nemohla být náhoda, a tak jsem se nebál být u obnovy této tradice. Dnes jsem již - a myslím, že i další kurdějovští vinaři - přesvědčen, že to byla správná volba. Také se mi líbí ta proměna krajiny. Místo kukuřice a řepky jsou na svazích kolem obce vinice a louky, což je - a doufám, že nejenom pro mě - hezčí na pohled a bezpečnější systém pro obec v údolí v období přívalových dešťů.

Jakou rozlohu vinic tedy v tuto chvíli obhospodařujete a máte v plánu vinice ještě nějak rozšiřovat?
V současnosti máme vysazeno 9 ha vinic v trati Stará hora a Díly. V Dílech máme naši největší ucelenou plochu, kterou jsme tento rok dokončili výsadbou na terasách. Zhruba 5-6 ha bychom ještě chtěli vysadit v trati Horní díly, na což se opravdu těším. Jedna z nejvyšších kurdějovských poloh, pohodlný terén bez bočních náklonů, větrná stráž s dostatečným odstupem od lesa. To by mělo fungovat. Vinic budeme mít celkem asi 15 ha, a to je v dlouhodobém výhledu i jakýsi strop. Tato rozloha nám umožní s jistou rezervou i výstavbu vinařství přímo v areálu vinic a zpracování pouze vlastních hroznů...

Celá rozhovor s Tomášem Teplým si přečtěte v letním vydání WINE & Degustation. 

Text: Michal Šetka
Foto: archiv Vinařství Václav


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena