W-D > Články > Rozhovory >

Vlastimil Nešetřil |KOLBY, Reisten, J&T Wine Holding

24.04.2020 |
Rozhovory

Jedním z nejčastěji probíraných témat tuzemského vinařského businessu posledních let byl bezesporu prodej vinařství KOLBY finanční skupině J&T. A když hned rok pote přikoupilo J&T do portfolia ještě vinařství Reisten, bylo jasné, že to s vinařskými investicemi mysli vážně. Jaké konkretní důvody k tomu vedly, a především co s oběma vinařstvími plánuje do budoucna, jsem se zeptal Vlastimila Nešetřila, člena představenstva J&T Wine Holding, který má tyto vinařské aktivity na starosti.

To první, co mne a asi každého milovníka vín zajímá, je důvod, proč se J&T rozhodla ke vstupu na tuzemský vinařský trh. Vinařství, především v našich podmínkách, není přece nějaký extra výnosný business.


Ne každá investice musí být a priori o penězích a velkých ziscích. A pokud máte rádi víno a vše kolem něj, srdcem vás to prostě k němu táhne. A to je ten základní důvod, který vedl jednoho z majitelů finanční skupiny J&T Patrika Tkáče k rozhodnutí koupit vinařství na Moravě. Nešlo ale o nějaké náhlé vzplanutí, máme za sebou už několik investic do vinařských aktivit ve světě, a tudíž i nějaké zkušenosti. Cítíme také velmi silný vztah našich klientů k vínu a toho chceme využít. Hlavně si ale chceme dělat vínem radost, a to jak sami sobě, tak snad i našim klientům. Nejdříve se nám po dlouhých jednáních s minulým majitelem vinařství KOLBY, společností Rosso Steel, podařilo v září 2017 podepsat kupní smlouvu. Patrik Tkáč ale dál hodně toužil po vinicích přímo na pálavských kopcích. Takže když se o rok později prodávaly Templářské sklepy vinařství Reisten v Pavlově, tak jsme se rozhodli pro jeho akvizici.

Jak jste se dostal k vínu vy sám? Proč zrovna na vás padla volba být člověkem odpovědným za činnost společnosti J&T Wine Holding?


Pocházím z jižní Moravy, narodil jsem se ve Znojmě, kde měli děda i táta vlastní sklep. Profesně jsem se ale vydal jinudy, v Ostravě vystudoval techniku a v roce 2000 odešel do Prahy s úmyslem pracovat ve financích. Pro J&T pracuji už 14 let, nejprve jako provozní a výkonný ředitel J&T Banky, později pod mým vedením vznikla J&T Leasingová společnost. Víno ale vždy zůstávalo mým velkým koníčkem a stále jsem přemýšlel, jak se jednoho dne na Moravu a k vinaření vrátím. Ve volném čase jsem dálkově vystudoval vinohradnictví a vinařství na Mendelově univerzitě v Lednici a dalším krokem bylo vybudování malého vinného sklepa a penzionu v Novém Šaldorfu u Znojma. V roce 2017 jsem pak koupil na náměstí v historickém centru Znojma starý renesanční dům se třemi patry sklepů, ve kterém letos rozjíždím malé, rodinné vinařství s produkcí dvacet tisíc láhví vína ročně. Když se řešil nákup vinařství KOLBY a následně vinařství Reisten, byla to logická volba jak pro mne osobně, tak pro Patrika Tkáče...

Více informací se dočtete v aktuálním dubnovém vydání časopisu WINE & Degustation.

Text: Martin Procházka

Foto: Vinařství Kolby


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena