W-D > Články > Rozhovory >

Zdeněk Tréšek |Nové vize NOVÉHO VINAŘSTVÍ

17.06.2021 |
Rozhovory

Zdeněk Tréšek je přední český enolog s bohatými zkušenostmi z mnoha významných moravských vinařství. Po ukončení studia nastoupil do společnosti Víno Mikulov, dva roky působil i ve společnosti MIKROSVÍN MIKULOV, ale třetinu své vinařské kariéry strávil ve vinařství Tanzberg Mikulov. Nejprve jako hlavní vinohradník, poté i jako hlavní technolog. Toto období zásadně formovalo jeho náhled na vinařství jako celek s možností tvorby vína od hroznu po láhev. Od roku 2018 téměř tři roky působil ve Vinařství Volařík na pozici výkonného ředitele s dozorem nad výrobou. Tuto etapu ukončil až přechod do NOVÉHO VINAŘSTVÍ koncem roku 2020 s cílem zúročit všechen svůj um a dosavadní postřehy z vinařské práce. A protože jsou před Zdeňkem velmi zajímavé nové výzvy, pozvali jsme ho k tomuto rozhovoru.

Zdeňku, na vinařské scéně se potkáváme již dlouho, nyní máš před sebou novou výzvu v podobě manažerské funkce v NOVÉM VINAŘSTVÍ. Proč ses rozhodl tuto nabídku přijmout?

Na otázku lze vlastně odpovědět úvodním komentářem. Ano, souhlasím s tím, že je to výzva, kterou velmi rád přijmu, protože bez výzvy není posunu. Ať už v obecné rovině, tak v tuto chvíli především profesní. V žádném případě nechci tvrdit, že v předešlém působišti, ve Vinařství Volařík, to nebylo možné, naopak, dalo mi to do dalšího vinařského života neskutečně mnoho postřehů a mnohému jsem se přiučil, nicméně cítil jsem sám na sobě, že bych rád využil všech svých vinohradnických i vinařských schopností a stál spolu s novými kolegy z NOVÉHO VINAŘSTVÍ za víny tak, abych jim vtiskl svůj rukopis.

Určitě přicházíš na toto místo s nějakou vizí a plány. Na co se můžeme v rámci NOVÉHO VINAŘSTVÍ pod tvým vedením těšit?

Tak v prvé řadě mi jde o to, aby NOVÉ VINAŘSTVÍ bylo vnímáno jako výrobce špičkových vín i přestože hospodaří na bezmála 140 ha a produkce je rozdělena do několika výrobkových řad. Každá z těchto řad již předem cílí na svého zákazníka a opravdu každému chceme nabídnout kvalitní produkty bez kompromisů. Je důležité se chovat jako dobrý hospodář, a přitom uspokojit každého zákazníka. Na to teprve navazují plány a vize. Pokud bych to měl hodně zkrátit, tak jde především o větší práci se sudy, což já osobně vnímám jako ten návrat ke kořenům, a tím myslím jaks bílými, tak modrými odrůdami. Dále pak důkladná práce s modrými odrůdami, také proto jsme vysadili Cabernet Franc, po kterém bude následovat Merlot. Následně chci využívat toho, co funguje i ve světě, a to je nacházet ideální poměr při vzniku cuvée, zejména červeného. A v neposlední řadě je to výroba jakostních šumivých vín, na ty nemůžu zapomenout.

Personální změny v NOVÉM VINAŘSTVÍ ale nekončí jen tebou a podnik získal i další posily, které nejsou ve světě vína úplně neznámé. Jak tedy nyní vypadá tvůj tým?

Je pravda, že NOVÉ VINAŘSTVÍ "postihlo" několik personálních změn, a to nejen s příchodem mým a nového obchodního týmu, ale také přímo v rámci celého provozu. Jak jsem zmínil, obchodní část posílila Michaela Lasotová, která své zkušenosti sbírala jak v ZD Sedlec, tak hlavně v prestižním moravském vinařství v malebné obci Bavory, a také Michaela Šperlová, která již jednou své kroky s NOVÝM VINAŘSTVÍM spojila, a to v době, kdy NOVÉ VINAŘSTVÍ řídil Marek Špalek. V provozu došlo také k posunu, a to především na pozici vedení sklepního hospodářství, kdy více práce a zodpovědnosti přebírá Dušan Kunst, který byl vychováván mým předchůdcem jako technolog junior. Ovšem celý můj tým se skládá z dalších neméně důležitých lidí a pozic, bez kterých by vinařství jen stěží fungovalo...

Celý rozhovor si můžete přečíst v červnovém vydání WINE & Degustation. 

Připravil: Michal Šetka
Foto: Archiv Zdeňka Tréška a NOVÉHO VINAŘSTVÍ


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena