W-D > Články > Rozhovory >

Zdeněk Zilvar |Kousek Mosely v Pražské kotlině

15.08.2022 |
Rozhovory, W-D

Když jsem jako malý kluk jezdíval s rodiči "stodvanáctkou" do pražské zoologické zahrady, nemohl jsem na pravé straně odtrhnout oči od divoce zarostlých skalnatých strání, prudce se svažujících k Vltavě. Bylo to nádherné místo pro dětská dobrodružství, která jsme tu tak rádi a hojně prožívali. Z dětských bot jsme časem vyrostli, a navíc si místo později oblíbili i pražští bezdomovci. Tak alespoň pro mne ztratilo toto místo na významu.

Až nedávno, opět na cestě do ZOO a opět "stodvanáctkou", tentokrát již s vnoučaty, jsem se podíval "naším" směrem a rázem jsem se ocitl jakoby ve snu: Uviděl jsem krásnou vinici, polohou, expozicí a vedením jakoby vystřiženou z nejkrásnějších obrázků německé Mosely. Pod ní čistý, citlivě řešený a zajímavý objekt s nápisem Vinařství Zilvar.

Snad každého, kdo vinici viděl a její vína ochutnal, napadne, že toto místo, spojené s nejstarší historií pražského vinařství, musí skrývat nějaké tajemství. Nemohl jsem nevyužít možnosti, abych naše dávná dětská tajemství nakonec ještě nedoplnil "tajemstvím současným", spojeným se jménem Ing. Zdeňka Zilvara. To vše navíc zdůrazněno jeho studiem i na Fakultě vinařství a vinohradnictví na UC Davis v Kalifornii a klasifikací WSET Level 4 Diploma in Wines. To sice není žádným tajemstvím, ale alespoň trochu to vysvětluje, jak se "zázrak zrození" takového výjimečného vinařství mohl odehrát. Využili jsme laskavé nabídky a pokusili se do "onoho tajemství" alespoň trochu nahlédnout.

Když se na Moravě ptáme vinařů na jejich začátky, bývají odpovědi velmi podobné: nejdříve dětské "nucené práce" ve vinici, stařečkovo přesvědčování, pak první ochutnané víno, první vyrobené vlastníma rukama a nakonec pochopení. Byla to i vaše cesta?

Nebyla, protože nejsem z vinařské rodiny. Ale i díky tomu se mi vyhnuly všechny ty negativní zážitky, které mladí prožívají, když je rodiče nutí do práce ve vinařství. Své dětství a mládí jsem prožil v Orlických horách a Adršpachu. Spíše než víno mne tou dobou zajímalo lezení po horách, skalách a podobná dobrodružství.

Kdy se stalo nebo co se stalo, že jste po všech teoretických studiích začal uvažovat o vlastní vinici?

K vínu jsem se dostal jako k zálibě, kterápak přerostla v profesionální vášeň. A v té chvíli jsem se rozhodl, že chci jednoho dne mít vlastní víno. Neměl jsem však žádné informace nebo praxi jak víno tvořit a metoda pokus omyl nikdy nebyla mým favoritem. Proto jsem absolvoval WSET Level 4 Diploma in Wines and Spirits v Londýně a následně také studia enologie a vinohradnictví na UC Davis v Kalifornii. Vznik mého prvního vína také předcházely důležité návštěvy mých přátel v oblasti Mosely, Toskánska a Kalifornie...

Celý rozhovor najdete v letním časopise WINE & Degustation, který je možné zakoupit ZDE.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI