W-D > Články > Testy vín >

Časopis WINE & Degustation uděluje medaile vítězným vínům

Jednou z novinek, kterou časopis WINE & Degustation připravil do třetího ročníku své existence na českém a slovenském trhu, jsou medaile, kterými budou moci vinaři či dovozci vítězných vín v Grand testu, rubrice „Představujeme“ a ve „Vínech měsíce“ označovat svá úspěšná vína. Medaile nejsou udělovány všem vínům, která dosáhnou určitý počet bodů, ale výlučně třem nejlepším vínům v Grand testech, v novinkách pak „Vínu měsíce“ a „Nejlepšímu nákupu“, tedy vínu s nejlepším poměrem kvality a ceny. Tyto medaile budou pro zákazníky obchodů, vinoték, restaurací či přímo vinařů a dovozců jasnou zárukou toho, že víno prošlo některou z degustací časopisu WINE & Degustation a bylo ve velké konkurenci oceněno náročnou degustační komisí časopisu jako jedno z nejlepších vín v dané kategorii, které si na našem trhu můžete koupit. Orientujte se při nákupu vína podle medailí časopisu WINE & Degustation a vyzkoušejte vítězná vína, která ocenily komise největších odborníků v ČR.

Amarone della Valpolicella

28.11.2021 |
Testy vín

Amarone je jedno z nejprestižnějších vín nejen oblasti Veneto, ale i celé Itálie. Právem patří mezi nejlepší italská vína a dnes ho obdivuje většina znalců a milovníků velkých evropských červených vín. Amarone je také jedním z nejstarších produktů italského vinařství. Tradiční a velmi specifi cký způsob výroby činí z Amarone jasně identifi kovatelné, velmi osobité a naprosto unikátní víno.

Již ve čtvrtém století popisuje Cassiodoro, ministr Theodoricha, krále Vizigótů, ve svém dopise vína, kterým říkal "Acinatico". Ta vznikala z částečně sušených hroznů a vyráběla se v oblasti známé jako Valpolicella, název pravděpodobně pochází z latinského "vallis polis cellae", což znamená "údolí mnoha sklepů". Acinatico je tedy bezpochyby předchůdcem obou vín z oblasti Valpolicella - Reciota i Amarone. Recioto je sladké víno, které bylo svého času jediným vínem svého druhu vyráběným v oblasti Valpolicella. Postupem času se však objevila vína mnohem sušší než původní Recioto. Vývoj stylu od sladkého "amaro" k suchému "amarone" se u konzumentů setkal s velkým úspěchem. První nalahvovaná Amarone, která však byla určena především pro rodinnou spotřebu, můžeme najít na počátku dvacátého století. Komerční úspěch přišel spíše až po druhé světové válce a ještě se zvýšil, když Amarone dostalo v roce 1968 status DOC. Další nárůst zájmu a produkce přišel v polovině devadesátých let, nicméně díky velmi náročnému tradičnímu způsobu výroby a požadavku na skvělou kvalitu hroznů je množství vyráběného Amarone vždy nižší než u vín Valpolicella a Valpolicella Superiore. Aktuální zákony umožňují pro sušení a výrobu Amarone della Valpolicella využít přibližně 8 tun hroznů z hektaru.

Amarone se dodnes vyrábí stále stejným tradičním způsobem jako před mnoha sty lety. Hrozny se obvykle sbírají na přelomu září a října. Aby mohly úspěšně projít kritickou fází "appassimento" neboli sušení, musí být plně zralé a v perfektním stavu. Podle zákona může finální směs obsahovat 40-80 % odrůdy Corvina (která může být až z 50 % nahrazena odrůdou Corvinone) a 5-30 % odrůdy Rondinella. Podíl ostatních schválených odrůd může tvořit celkem maximálně 15 % směsi. Jakmile se hrozny seberou, rozloží se opatrně do jednotlivých vrstev tak, aby mezi nimi mohl cirkulovat vzduch, na dřevěných či plastových přepravkách či rohožích z bambusu nebo cukrové třtiny a umístí se ve speciálních sušárnách, které často najdete přímo nad sklepy. Hrozny zůstanou v sušárnách tři až čtyři měsíce. Během tohoto období je jejich stav neustále sledován a hrozny se pravidelně obrací, aby se zabránilo vzniku plísní. Jakékoliv napadené hrozny se okamžitě odstraňují. Na konci sušení hrozny ztratí odpařováním přibližně polovinu své původní hmotnosti a koncentrace cukru se zvýší asi na 25-30 %. Současně se snižuje i množství kyselin. Po usušení se hrozny zkontrolují a lisují...

Celá článek o Amarone si můžete přečíst v listopadovém vydání WINE & Degustation.

Text a foto: Michal Šetka


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI