W-D > Články > Testy vín > Představujeme >

Každý měsíc se na stránkách časopisu Wine & Degustation setkáte s představením málo známé apelace a vína, které podle našeho názoru stojí za pozornost, i když se na našem trhu vyskytuje jen sporadicky.

Lambrusco

17.07.2019 |
Představujeme

Lambrusco je šumivé, zpravidla červené víno ze středoitalského regionu Emilia-Romagna. Na jednu stranu patří Lambrusco mezi slavný styl italských vín, známý po celém světě, ale zároveň jde o vína s velmi pošramocenou pověstí vinou obrovského množství špatných, levných vín, které se pod tímto názvem lahvují a prodávají v mnoha supermarketech. Jaká je situace na tuzemském trhu jsme se pokusili zjistit tímto testem. 

Pojem Lambrusco je spojen se skupinou osmi příbuzných odrůd révy vinné, ze kterých se toto šumivé víno vyrábí. Název vznikl z označení ,,Labrusca" nebo ,,Lambrusca", které znali již Etruskové a Římané. Díky svým vlastnostem a příjemné pitelnosti bylo Lambrusco slavné již ve středověku. Vzhledem k tomu, že se dobře páruje s mnoha pokrmy italské kuchyně, stalo se od 70. let minulého století jedním z nejznámějších italských vín na světě. To s sebou samozřejmě přineslo i obrovskou nadprodukci nekvalitních vín. Špičková Lambrusca, která můžete často najít pod označeními Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Salamino a Lambrusco Grasparossa však nabízejí vynikající gastronomický zážitek. 

Lambrusco dnes lze koupit v celé paletě stylů a provedení od suchého - Secco - , přes Semisecco a Amabile až k velmi sladkému - Dolce. Na našem trhu lze vybrat odpovídající zástupce všech uvedených kategorií. 

Jak dopadnul test vín na tuzemském trhu se dočtete v červnovém vydání časopisu WINE & Degustation. 

Text a foto: Michal Šetka

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena