W-D > Články > Testy vín > Představujeme >

Každý měsíc se na stránkách časopisu Wine & Degustation setkáte s představením málo známé apelace a vína, které podle našeho názoru stojí za pozornost, i když se na našem trhu vyskytuje jen sporadicky.

Retsina

14.08.2019 |
Představujeme

Retsina je ikonickým vínem Řecka. Vůně a chutě tohoto podmanivého vína jsou natolik typické a nezaměnitelné, že si je navždy zapamatuje snad každý, kdo Retsinu jednou ochutná. A protože je Řecko velmi populární letní turistickou destinací, rozhodli jsme se Retsinu v našem testu v letním dvojčísle podrobně představit a otestovat vína, která se dají koupit i na tuzemském trhu. 

Zákon definuje Retsinu takto: ,,Retsinou se rozumí víno, které bylo vyrobeno výhradně na zeměpisném území Řecka z hroznového moštu ošetřeného pryskyřicí z borovice halepské (pinus halepensis Mill.)

Tuto pryskyřici lze použít pouze k výrobě vína Retsina za podmínek stanovených v platných řeckých předpisech."

Retsina je víno převážně bílé, můžeme najít i růžové varianty. Bílá vína se vyrábí především z odrůd Savatiana a Rhoditis, růžová Retsina se vyrábí většinou z odrůdy Xinomavro. Historii tohoto vína lze sledovat až do dob Antiky...

Více informací o řeckém ikonickém víně se dočtete v aktuálním vydání časopisu WINE & Degustation. 

Text a foto: Michal Šetka

 

 


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Zapomněli jste heslo?

Prosím, zadejte Vaše uživatelské jméno nebo e-mailovou adresu. Budou vám okamžitě zaslány pokyny pro resetování hesla.

Návrat na přihlašovací formulář

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI