Časopis WINE & Degustation uděluje medaile vítězným vínům
Jednou z novinek, kterou časopis WINE & Degustation připravil do třetího ročníku své existence na českém a slovenském trhu, jsou medaile, kterými budou moci vinaři či dovozci vítězných vín v Grand testu, rubrice „Představujeme“ a ve „Vínech měsíce“ označovat svá úspěšná vína. Medaile nejsou udělovány všem vínům, která dosáhnou určitý počet bodů, ale výlučně třem nejlepším vínům v Grand testech, v novinkách pak „Vínu měsíce“ a „Nejlepšímu nákupu“, tedy vínu s nejlepším poměrem kvality a ceny. Tyto medaile budou pro zákazníky obchodů, vinoték, restaurací či přímo vinařů a dovozců jasnou zárukou toho, že víno prošlo některou z degustací časopisu WINE & Degustation a bylo ve velké konkurenci oceněno náročnou degustační komisí časopisu jako jedno z nejlepších vín v dané kategorii, které si na našem trhu můžete koupit. Orientujte se při nákupu vína podle medailí časopisu WINE & Degustation a vyzkoušejte vítězná vína, která ocenily komise největších odborníků v ČR.
Vinojet v praxi
Koncem loňského léta se na našem trhu objevil nový profesionální systém pro uchování tichých i šumivých vín Vinojet. Časopis WINE & Degustation měl jedinečnou příležitost připravit test jeho schopností, který jsme vám přinesli v letošním prázdninovém vydání. Ve spolupráci se společností Vínoservis, která tento systém na náš trh dováží, jsme před časem uspořádali i soutěž o zapůjčení Vinojetu na šest měsíců. Díky tomu vám nyní přinášíme i zkušenosti s jeho používáním v praxi.
Princip fungování systému Vinojet je velmi jednoduchý. Po otevření láhve a prvním nalití zákazníkovi stačí láhev uzavřít speciálním uzávěrem a přiložit jej k věži Vinojet. Po přiložení systém během 3-5 vteřin vytvoří u tichých vín podtlak, u šumivých vín pak naopak přetlak CO2. Díky preciznímu načasování nedochází k nežádoucí oxidaci a v případě šumivých vín ani k unikání CO2 či jeho vměšování. Díky tomu dokáže systém za správného používání uchovat kvalitu vín až po dobu 21 dní. Láhve přitom nejsou k systému nijak připojeny, po jejich uzavření je můžete volně uložit do vaší vinotéky, s čímž je spojena jednoduchá možnost jejich prezentace hostovi. Jaké jsou praktické zkušenosti s jeho používáním, na to jsme se zeptali vítěze soutěže o zapůjčení Vinojetu, sommeliera Martina Doležala z vinného baru The Wine Bar & Brasserie, který najdete na pražské adrese Arbesovo náměstí 7 a jehož sortiment je zaměřen převážně na burgundská vína.
Jak jste spokojen se systémem Vinojet ve smyslu uchování kvality vín?
Měl jsem možnost vyzkoušet různé systémy, a to nejen ty, které jsou dostupné na českém trhu, a stabilizování otevřených láhví Vinojetem mi přijde nejvhodnější. Během prvních dvou týdnů nedochází prakticky k žádné změně. Vše je samozřejmě závislé i na lidském faktoru, kdy je nezbytností láhev po nalití sklenky ihned znovu uzavřít. V případě ponechání otevřené láhve mimo Vinojet může docházet k lehké oxidaci, která se pak promítá v chuti a aroma vína. Tento fakt je pak nejcitelnější u jemných vín například z Burgundska či Champagne.
V rámci vítězné kolekce, kterou díky systému Vinojet nabízíte svým zákazníkům, najdeme několik šampaňských vín, dále pak tichá vína červená i bílá. Jak se vám systém osvědčil pro šampaňská vína? A zaznamenal jste nějaké rozdíly v udržení kvality bílých a červených vín?
Uchování šumivých vín, aniž by ztratila na kvalitě, je obecně velký problém. V tomto případě se domnívám, že Vinojet ideálně zaplňuje místo na trhu a jako jediný tuto možnost nabízí. Víno je proměnlivý nápoj, takže nelze říci, že se po dobu 21 dní vše uchová bez jakékoliv změny. Drobné diference můžeme najít, ale to až po zhruba 10 dnech. Záleží samozřejmě na typu vína. Jemnější vína jsou samozřejmě náchylnější oproti vínům výraznějším. Každopádně pokud se s Vinojetem naučíte pracovat, stane se opravdu velkým gastronomickým pomocníkem.
Přiblížíte našim čtenářům, jaký systém pro uchování rozlévaných vín jste používal dříve a jaké rozdíly v práci vám přinesla jeho výměna za Vinojet?
Používali jsme standardní uzavření a odčerpání vzduchu z láhve pomocí pumpičky. To s sebou nese řadu nevýhod v širším sortimentu rozlévaných vín. Kvůli časové náročnosti odpumpování vzduchu se totiž ne vždy dostanete k uzavření láhve ihned po otevření. Vinojet toto vyřeší za pár vteřin, a tak je v provozu větší garance stabilizace rozlévaných vín. My jsme díky jeho používání mohli naši nabídku zpestřit o vína, která se po sklenkách běžně nerozlévají, což je ve finále velmi zajímavé pro široké spektrum zákazníků, kteří tak mají možnost ochutnat opravdu zajímavá vína.
Komunikoval jste nějak s vašimi hosty systém fungování Vinojetu? Případně jaké byly jejich reakce?
Hosty samozřejmě zajímá, jaký systém pro rozlévaná vína používáme. Jejich reakce jsou vesměs velmi pozitivní a reagují se zájmem, neboť tento systém většinou neznají. Velkou výhodou je, že není nutné pevné zapojení láhví v systému pomocí hadiček a je tedy možnost stálé prezentace láhví při servisu.
Partneři