W-D > Detail zprávy >

Castello del Terriccio |Supertoskánská ikona

16.06.2022 |

Castello del Terriccio ztělesňuje jedno z největších vinařství v Toskánsku - rozkládá se totiž na celkové ploše přibližně 1 500 hektarů, z nichž 65 hektarů připadá na vinice a dalších 40 hektarů na olivové háje, rozprostřené podél severní hranice toskánského regionu Maremma nedaleko Bolgheri. Pěstují tu výhradně mezinárodní odrůdy a vyrábí mimořádná Supertoskánská vína, která byla nedílnou součástí stoupající prestiže regionu, a právem tak patří ke klenotům celé Itálie.

Historie vinařství Castello del Te- rriccio sahá až do dob Etrusků, kteří mezi lety 800 a 500 př.n. l. ovládali část Toskánska. Název samotného vinařství je pak odvozen od středověké zříceniny hradu Doglia, zvaného též del Terriccio. Hrad, strategicky umístěný na vrcholu kopce, měl funkci signální a ochranné věže pro obyvatele žijící v údolích, kteří se sem při spatření saracénských plachet hrnuli hledat útočiště. Jedním z nejzásadnějších období pro Castello del Terriccio byl konec osmdesátých let 19. století, kdy byla zahájena nová fáze pěstování vinné révy s cílem plně prozkoumat potenciál oblasti a její skutečné využití. V osmdesátých letech 20. století pak byla při rozrývání půdy za účelem výsadby prvních vinic pro víno Lupicaia nalezena v zemi relikvie zobrazující etruské slunce, která je od té doby hlavním logem vinařství.

Samotná usedlost nabízí výhledy na vzácné krásy tohoto regionu. Vinice se střídají s dubovými lesy, eukalypty a středomořskými keři, které barví krajinu. Za keři najdete louky, statky, travnaté pláně svažující se k moři, které se táhnou podél pobřeží Maremmy mezi Castiglioncellem a Bibbonou. Potoky a jezero, které je obklopují, zajišťují vodu pro rostliny a hojnou zvěř. Ze statku Castello del Terriccio je za jasného počasí možné vidět čtyři ostrovy toskánského souostroví a při západu slunce se nabízí úchvatná podívaná na ohnivé slunce mizející v Tyrhénském moři. Nejlepší výhled je od zříceniny středověkého hradu, který dal usedlosti jméno a který se nachází na nejvyšším kopci. Kromě vinic a olivových hájů pozemky využívají také k chovu volně žijícího limousinského skotu.

Castello del Terriccio dnes patří do vlastnictví Vittoria Piozza di Rosignano Rossi di Medelana, který pochází ze šlechtických rodů s rozsáhlými pozemkovými majetky, jejichž historie sahá do minulých staletí. Vittorio je původním zaměstnáním finančník, který však této kariéry zanechal a začal se věnovat řízení rodinných zemědělských aktivit a nyní i přímé správě Castello del Terriccio.

Velké rozšíření pozemků na konci 80. let 19. století umožnilo vybrat nejvhodnější půdu pro vinice a zároveň zohlednit vlastnosti půdy a vhodný sklon a polohu vinic ve vztahu k mořským větrům a příznivému slunečnímu svitu. Půdy tu poskytují minerální prvky, včetně železa a mědi, které se mísí s písky a jíly. Vinice s modrými hrozny jsou vedeny systémem "Cordon", bílé odrůdy systémem "Guyot". V zájmu ochrany vodních zdrojů, proti erozi a pro zachování biologické rozmanitosti se v meziřadí udržuje zatravnění s hnojením na podzim.

Z pohledu odrůd se v Castello del Terriccio zaměřují výhradně na mezinárodní odrůdy Sauvignon Blanc a Viognier, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah a Petit Verdot. Stěžejní je přitom již výše zmíněná trojka slavných červených Supertoskánských vín - Tassinaia, Lupicaia a Castello del Terricio.

Lupicaia je vlajkovou lodí vinařství. Toto červené víno bylo poprvé vyrobeno v roce 1993 a jeho název je odvozen od místního kopce, kde se podle tradice vyskytovali vlci. "Lupi" znamená v překladu "vlci" a "aia" zase "oblast". Pro výrobu vína Lupicaia se od ročníku 2010 používají výhradně hrozny odrůd Cabernet Sauvignon a Petit Verdot, zatímco do ročníku 2009 se někdy přimíchával Merlot. Každá odrůda zraje odděleně v dubových barikových sudech Allier a větších dubových sudech po dobu přibližně dvaceti dvou měsíců, poté se víno sceluje a před prodejem ještě dále zraje v láhvi. Dvě červené čáry na etiketě představují půdu na vinicích, hnědočervenou, která získává svou barvu díky železu, jež v této oblasti těžili Etruskové.

Tassinaia je cuvée Cabernetu Sauvignon a Merlotu v téměř stejném procentuálním zastoupení, které vůbec poprvé vyrobili v Castello del Terriccio v roce 1992. Víno je pojmenováno podle usedlosti na jednom z kopců s názvem "Le Tassinaie", což v překladu znamená "místo kamenů". Po šestnácti měsících zrání ve velkých sudech z francouzského dubu se odrůdy scelí a před vypuštěním na trh pak víno ještě zraje v láhvi minimálně 12 měsíců. Dvě zelené linie na etiketě představují zelená pole v jarním období.

Třetí červené víno - Castello di Terriccio - bylo poprvé vyrobeno v roce 2000 a je složeno z odrůd Syrah, Petit Verdot a z příměsi dalších modrých odrůd. Tři růže na etiketě pak představují růžové keře rostoucí před každou řadou vinic, které se používají jako včasný in dikátor potenciálních chorob.

Vína z Castello del Terriccio patří ke světové extratřídě, jejich prestiž a kvalita to každoročně jen potvrzují a neměla by uniknout žádnému milovníkovi italských vín.

Výhradním dovozcem Castello del Terriccio je v České republice společnost CHOVAN s.r.o.


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht a WINE & Degustation.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI