W-D > Detail zprávy >

MARCO PALLANTI

16.04.2019 |
W-D, Rozhovory

V Srdci oblasti Chianti Classico, mezi městečky Gaiole a Radda, najdete Castello di Ama, jedno z nejlepších a světově nejuznávanějších vinařství Toskánska. V majetku vinařství je 250 ha zemědělské půdy, z čehož 90 ha tvoří vinice a 40 ha olivové háje. Zásluhy na nesporném úspěchu tohoto vinařství v Itálii i ve světě má jeho majitelka paní Lorenza Sebasti a enolog Marco Pallanti, kteří tvoří nerozlučnou dvojku nejen v práci, ale i v soukromém životě. Marco Pallanti je určitě jedním z nejrespektovanějších vinařů v Toskánsku. V roce 2006 se dokonce na nějaký čas stal prezidentem Consorzia Chianti Classico. A právě tohoto výjimečného vinaře jsme pozvali k rozhovoru pro dubnové číslo časopisu WINE&Degustation.

Vyrábíte víno v jednom z nejkrásnějších a současně nejslavnějších míst oblasti Chianti Classico. Mohl byste nám krátce představit dějiny Castello di Ama?

Ama je oblast, která byla osídlena již ve středověku. Je to malá obec v kopcích v nadmořské výšce 500 metrů, patřící pod Gaiole in Chianti v okrese Siena. Nacházíme se v samém srdci historického Chianti, kde se vinice střídají s olivovými háji a lesy. Současné dějiny Amy začínají v sedmdesátých letech minulého století, kdy 4 rodiny z Říma kupují Castello di Ama. Nebyla to jednoduchá záležitost, nově osazují většinu z 55 hektarů právě zakoupené půdy a hned poté budují fermentační sklep s nejnovější technologií. Jejich cíl byl jasný, navrátit obci Ama její slávu roku 1773 a vyrábět Chianti, které by bylo schopné soutěžit s velkými víny - zkrátka toužili po návratu ke starému vinařskému řemeslu. V roce 1982 sem začala směřovat i moje cesta. Byl jsem mladý agronom a během několika let jsem se stal vedoucím podniku s obrovským potenciálem. Rozhodl jsem se nastavit práce na vinici tak, aby se v nich odrážel můj obdiv k francouzské metodě a filozofii. V roce 1996 jsem se oženil s Lorenzou Sebasti, dcerou jednoho z vlastníků, a společně jsme zahájili dlouhou fázi letitého studia za účelem přesného určení potenciálu terroir k optimalizaci výroby, tak aby cílem byla vždy kvalita. Už od počátku jsme hleděli na budoucnost Amy s představou nutnosti pěstovat, chránit a předávat úctu k terroir a tradicím našim dětem a návštěvníkům vinařství.

Více informací o toskánském vinařství se dozvíte v dubnovém čísle časopisu WINE&Degustation

Připravil: Michal Šetka

Foto: Archiv Castello di Ama


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht, WINE & Degustation, Exclusive, Caravan.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI