W-D > Detail zprávy >

Petr Fučík

05.04.2019 |
W-D, Rozhovory

Když se jdete projít v Mikulově kolem Svatého kopečku, nemůžete na jeho úpatí minout moderní budovu Hotelu Ryzlink a Vinařství Fučík. Vinařství, které už od samého svého vzniku upoutalo ziskem několika významných ocenění za svá vína, zde vybudoval Petr Fučík. Ač původně z jiného oboru, velmi rychle se mu podařilo etablovat do skupiny vyhlášených a vyhledávaných mikulovských vinařství. Jaké byly začátky vinařství, jeho cesta k vínu i plány do budoucna mne zajímalo při našem rozhovoru.

První můj dotaz musí směřovat logicky na začátky vašeho vinaření. K vlastním vínům jste se dostal relativně pozdě a z úplně jiného businessu. Co bylo tím impulsem?

Pocházím z Mikulova a naše rodina se odpradávna věnovala vinařství. Jako malý jsem trávil čas ve vinohradě, v té době samozřejmě s nevelkým nadšením, a pomáhal při vinobraních. Nezamýšlel jsem však se stát vinařem na plný úvazek. Vystudoval jsem práva a po působení ve finanční skupině PPF jsem se stal partnerem v advokátní kanceláři v Praze. Víno mne však bavilo stále více, a když tatínek odešel do důchodu a s vinařstvím pomalu končil, stál jsem před rozhodnutím, zda vinařství v naší rodině skončí, či nikoliv. Poměrně impulzivně jsem se tehdy ve svých čtyřiceti letech rozhodl vrátit do Mikulova a zde nejenže navázat na tatínkovu práci, ale vybudovat nové, moderní vinařství. Jít do vinařství naplno. Koupil jsem v roce 2013 v Mikulově statek na krásném místě pod Svatým kopečkem, kde jsem v roce 2014 opravil jednu z budov a vybudoval prostory pro vinařství. V roce 2014 pak Vinařství Fučík v těchto prostorách vyrobilo první víno.

Vyrábět vlastní víno není nic jednoduchého. Kdo byl pro vás v začátcích největší pomocí?

Zásadní roli při budování vinařství a tvorbě vín hraje enolog našeho vinařství Pavel Svoboda. I on pochází z Mikulova, ale až do naší spolupráce nikdy v Mikulově nepracoval. Prošel si několika vinařstvími, a když jsme se náhodou v roce 2014 potkali, zjistil jsem, že by rád v Mikulově pracoval, a hlavně že má stejnou filozofii výroby vína jako já. Proto jsem ho přesvědčil ke spolupráci...

Celý rozhovor s vinařem Petrem Fučíkem si můžete přečíst v dubnovém vydání časopisu WINE & Degustation

 

Text: Martin Procházka

Foto: Michal Šetka a archiv Vinařství Fučík


Partneři

Aktuální číslo

Předplatné


PřihlášeníRegistrace

Přihlášení uživatele

Pro přihlášení na web zadejte svoje uživatelské jméno a heslo. Přihlášení platí i pro weby časopisů Yacht, WINE & Degustation, Exclusive, Caravan.

Zapomněli jste heslo?

© YACHT s.r.o. | Všechna práva vyhrazena
Created by EI