Rakouské sekty |s chráněným označením původu
Označení Sekt Austria představuje od roku 2015 nejvyšší rakouskou kategorii šumivých vín s chráněným označením původu a certifikovanou kvalitou výroby. Spotřebitelé jej poznají podle červenobílého kolku na láhvi společně s jednou ze tří uvedených kategorií: Sekt Austria, Sekt Austria Reserve a Sekt Austria Grosse Reserve.
Základní úroveň je spojena s ovocností a lehkostí. Označení Reserve nabízí výrazně delší zrání na jemných kalech a je srovnatelné s víny typu spumante, cava či crémant. Šumivá vína Grosse Reserve patří ke zdejší špičce, srovnávané s prestižní franciacortou nebo champagne.
Pyramida kategorií a kvalitativní požadavky
Klasifikační systém Sekt Austria je postaven na jasně definovaném pyramidovém schématu:
Sekt Austria
Tato kategorie má přísnější minimální parametry než běžná rakouská šumivá vína bez chráněného označení původu. Zaručuje původ hroznů v jednom spolkovém státě a minimální dobu zrání na kalech devět měsíců při druhotném kvašení v láhvi nebo šest měsíců při kvašení v tancích. Vína jsou vhodná jako aperitiv i k lehce uzeným pokrmům, sladkovodním rybám nebo lehkým a pikantním tapas. Označení smí být použito pouze u vín z odrůd určených pro Qualitätswein. Etiketa musí uvádět spolkový stát, nikoli však detailnější geografii. Povolené jsou všechny styly, úrovně dozážního likéru i barvy sektů.
Sekt Austria Reserve
Od úrovně Reserve je povinná tradiční metoda kvašení v láhvi. Hrozny i základní vína musejí pocházet z jednoho spolkového státu a víno musí zrát na kalech alespoň 18 měsíců. Označení taktéž vyžaduje ruční sběr s omezenou výškou (35 centimetrů), z jaké se hrozny vysypávají z nádoby, lisování celých hroznů, omezení výlisnosti na 60 %. Povolenými styly jsou brut nature, extra brut nebo brut s maximálně 12 gramy zbytkového cukru na litr. Na etiketě mohou být uvedeny obce, nikoli však další geografická upřesnění. Tento styl je univerzálním partnerem k bohatším předkrmům, lehkým bílým masům, kořeněné zelenině nebo těstovinovým pokrmům a v případě lehkého zbytkového cukru také k různým druhům sýrů.
Sekt Austria Grosse Reserve
Nejvyšší kategorie vyžaduje ruční sběr a lisování hroznů v rámci jedné obce, která musí být společně se spolkovým státem vždy uvedena na etiketě. Přípustné je zmínění viniční tratě. Víno vzniká výhradně tradiční metodou se zráním na kalech alespoň po dobu 36 měsíců, kterému předchází stejné regulace výroby jako u předcházející kategorie s přísnější maximální výlisností čítající 50 %. I u těchto vín je povoleno nejvýše 12 gramů zbytkového cukru, tedy kategorie brut. Sekty se vyznačují výraznou, avšak elegantní strukturou a jemným perlením. Skvěle doprovodí i sofistikovaná jídla napříč degustačními menu. Provedení s vyšším zbytkovým cukrem doplní i pikantní asijské pokrmy. Doporučovaný způsob prezentace sektů odpovídá této posloupnosti: Sekt Austria Grosse Reserve Brut Grüner Veltliner 2015 Niederösterreich g.U. Langenlois Ried Steinhaus, Weingut Musterperson.
Kontrola a certifikace standardů
Šumivá vína všech tří kategorií smějí být na trh uvedena teprve po schválení „způsobilosti“ k prodeji Spolkovým úřadem pro vinohradnictví v Eisenstadtu nebo odbornou školou a spolkovým úřadem ve Klosterneuburgu. Za účelem prodeje je povinné označení láhve pečetí „Chráněný původ, ověřená kvalita“, která je závazná pro všechny kategorie Sekt Austria. Díky těmto pravidlům kvalita rakouských sektů stabilně vzrůstá a tato vína si získávají oblibu nejen u domácích zákazníků.
Najdete ve vydání WINE & Degustation 12-1/2026, které najdete k prodeji ZDE.




Partneři